Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Drumstick

Vertaling

Paha ayam

Latijn

Gallus gallus domesticus

Familie / soort

Fazantachtigen / hoendervogels

Kenmerken

Een kippenpoot bestaat uit drie delen. Het bovenste deel wordt kippendij genoemd, dan komt de drumstick en het onderste deel wordt de kippenvoet genoemd. De bovenste twee delen worden in het westen gegeten. De kippenvoet wordt in AziŽ ook gegeten.

De kippendij en de drumstick bestaan uit donker vlees. Dat komt omdat de spieren van de poten veel gebruikt worden. Dat komt door de stof myoglobine, die erg belangrijk is voor de zuurstofopname in de cellen. Borstfilet is wit van kleur, omdat de borstspieren van een kip weinig actief zijn. Een eend, gans, duif of fazant hebben donkere borstfilets, omdat deze vogels constant moeten vliegen. Donker vlees is daardoor smakelijker dan wit vlees. Het heeft een langere bereidingstijd nodig, maar blijft wel malser dan de filets.

Ook van de gans en de kalkoen kan men dijen en drumsticks kopen. Deze zijn wel wat groter dan die van de kip.

Soorten

- Ganzen drumstick
- Kalkoen drumstick

Smaak

De poot en dij bevat veel spierweefsel dat door dunne vetlaagjes van elkander gescheiden wordt. Door dit vet blijft het vlees heerlijk mals en sappig. Als de kippendij uitgebeend wordt krijg je de kippensteak. Dit is malser dan de kipburger die van de borstfilet wordt gemaakt.

Herkomst

Een van de waarschijnlijke voorouders van de kip is het Bankivahoen, of rode kamhoen, een in het wild levend kamhoen uit het geslacht Gallus dat voorkomt in Zuidoost-AziŽ. Deze vogel komt in India en Zuidoost-AziŽ nog steeds in het wild voor.

In 3200 v.Chr. werden huishoenders gehouden in AziŽ, vooral in India. De Egyptenaren en Chinezen hielden reeds kippen vanaf het jaar 1400 v.Chr. De eerste gedomesticeerde kippen kwamen rond het jaar 700 v.Chr. in Zuid-Europa terecht. Tegenwoordig komen kippen vrijwel overal ter wereld voor.

Teelt

De kip komt uit het ei. Na 21 dagen broeden komt het kuiken uit het ei. Kuikens kunnen nadat ze uit het ei gekropen zijn meteen lopen, eten en piepen. Ze zullen de eerste dagen vooral doorbrengen in het zachte, warme dons van de moederkloek, daarna zullen ze meer zelfstandig op stap gaan. Aanvankelijk bestaat de vacht van een kuiken uitsluitend uit dons, maar al na enkele dagen verschijnen de eerste veertjes.

Kippen worden gehouden voor hun eieren en hun vlees. De manier waarop de kippen hun leven leiden, houdt veel mensen bezig. Het mooiste zou zijn, als de kip zijn natuurlijke gedrag kan blijven vertonen, dus al scharrelend zijn voedsel zoeken. Op de boerderij en bij particulieren zou dat mogelijk kunnen zijn, maar in de veehouderij worden de kippen met velen in een hok gehouden. Nadat ze hun gewenste gewicht hebben bereikt, worden ze geslacht en in de supermarkt te koop aangeboden.

Verkrijgbaar

Drumsticks zijn in de supermarkt en bij de poelier of slager te koop.

Voedingswaarden van kippenvlees met huid ( per 100 gr. )
103
435
76,1
20,6
-
-
2,3
0,7
0,6
0,5
74
-
Vitamines van kippenvlees met huid ( per 100 gr. )
0,01
0,06
0,2
0,2
2
0,3
-
0,1
Mineralen van kippenvlees met huid ( per 100 gr. )
90
370
10
220
0,7
30
0,05
1,5