Eidooier

Vertaling

Kuning telur

Kenmerken

De eierdooier, dooier of het eigeel is het gele gedeelte van een ei. Het primaire doel van de dooier is het dienen als voedselreserve voor een zich ontwikkelend embryo. De eidooier bevat een aanzienlijke hoeveelheid vet (in tegenstelling tot het eiwit). Het aanwezige vet is hoofdzakelijk onverzadigd. De dooier van een kippenei heeft een doorsnee van drie tot vier cm. De dooier is n enkelvoudige cel. Het is de grootste biologische cel die we kennen.

De dooier bevat vitamine A, B, D, E en K. Het is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten. Een grote eidooier bevat ongeveer 225 kilojoule, het eiwit bevat ongeveer 63 kilojoule. Een grote dooier bevat meer dan twee derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 300 mg cholesterol. De dooier is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het gewicht van het ei.

Als een ei te gaar gekookt wordt, verschijnt er soms een groenachtige ring rond de eidooier. Dit is het resultaat van ijzer- en zwavelsamenstellingen in het ei. Het kan ook voorkomen wanneer er veel ijzer in het kokende water zit. De groene ring benvloedt noch smaak noch de samenstelling.

De kleur van de dooier hangt van het dieet van de kip af. Boeren kunnen natuurlijk pigment toevoegen om de dooierkleur te manipuleren, maar kunstmatige pigmenten zijn verboden. Vooral voedsel met caroteen, zoals wortelen en mas, maken de dooier donkerder van kleur.

Sommige kippen leggen wel eens een ei met twee dooiers. Ook is het mogelijk dat een ei geen dooier bevat. Dit gebeurt vooral bij jonge kippen, waarvan de eierproductie nog niet goed op gang gekomen is.

In een ei kan zich een dubbele dooier ontwikkelen, als de eisprong te snel achter elkaar plaatsvindt. Dit gebeurt vooral bij jonge hennen, waarvan de eisprong nog niet optimaal is opgestart. Meestal wordt het hele ei gebruikt, maar in mayonaise, vla, hollandaise saus, crme brlee en advocaat worden alleen de dooiers gebruikt.

Een eierdooier kan ook worden gebruikt om je soep of saus wat dikker te maken. Roer de dooier los in een kom. Voeg een lepel soep of saus aan de eierdooier toe en roer het goed door. Voeg het eierdooiermengsel toe aan de warme soep of saus. Roer de warme soep of saus goed door maar breng het niet meer aan de kook.

Voedingswaarden van eidooiers ( per 100 gr. )
348
1455
50,8
16,2
-
-
32
8
12,2
5,5
1350
-
Vitamines van eidooiers ( per 100 gr. )
0,55
0,29
0,4
3
160
2
-
5
Mineralen van eidooiers ( per 100 gr. )
50
140
140
590
7,2
10
0,35
3,8