Eiermie

Vertaling

Mie telor asli

Kenmerken

Eiermie ook wel eiernoedels genaamd, zijn dunne slierten, gemaakt van tarwemeel. Ze vormen de basis voor veel mie gerechten, zowel in de Chinese als ook in de Indonesische keuken. Mie is na rijst in IndonesiŽ het belangrijkste voedingsmiddel geworden. Dit komt door de invloed van de vele Chinezen die over Zuidoost AziŽ zijn verspreid.

De vorm van de mie is heel verschillend. De dikte zal variŽren, de breedte en ook de lengte. De mie of noedels worden gedroogd of vers verkocht, waarna ze verwerkt worden in soepen of als basis voor het hoofdgerecht met groente, vlees en veel saus. Gekookte noedels nemen de saus beter op dan de gefrituurde noedels.

Het grootste voordeel van de gedroogde mie is, dat het niet bederft, zolang je het in de verpakking laat. Aangebroken verpakkingen moet je in goed afgesloten flessen of dozen bewaren. Het vocht in de lucht zal door de mie opgenomen worden, waardoor het zal kunnen bederven. Verse mie moet binnen een paar dagen bereid worden, anders zal het zeker bederven, omdat er geen conserveringsmiddelen worden toegevoegd.

Soorten

- Lo mein
- Yaka mein
- Saang mein

Samenstelling

De eiermie wordt gemaakt van tarwemeel, maÔzena, water, eieren, olie en zout. Het deeg wordt gekneed, waarna het moet worden uitgerold. In de fabriek wordt dit door machines gedaan, maar thuis in de keuken wordt het deeg met de hand bewerkt en uitgetrokken tot de gewenste dikte. Zie youtube film: http://www.youtube.com/watch?v=VzHtPyqUll0

Het basismeel voor eiermie is maÔsmeel, maar in principe kan het van elke meelsoort gemaakt worden. De mie is altijd van lange slierten, omdat dit een lang leven en veel geluk symboliseert.

Smaak

Door het gebruik van eieren heeft de eiermie een volle, rijke smaak. Door het te verwerken in gerechten, zal de mie de smaak aannemen van de gebruikte kruiden, groenten en het vlees. Het is het beste dat gedroogde mie eerst in kokend water wordt geweekt voordat het in twee ŗ drie minuten gaar gekookt wordt. Dit is afhankelijk van de dikte. Lees de instructies op de verpakking.

Verse noedels hoeven maar kort te worden gekookt, afhankelijk van de dikte ongeveer 4 minuten. Gedroogde mie moet zo'n 10 minuten koken. Kook het in ruim water met wat zout. Zorg er wel voor dat de mie niet te gaar wordt, want dan gaat alles plakken en dan verliest het zijn "bite". Na het koken moet de mie in koud water worden ondergedompeld om het kookproces te stoppen. De koude mie wordt dan op het laatst weer aan de groenten en vlees toegevoegd en samen wordt alles goed door gewarmd. Gebruik de gekookte mie meteen, want als je het in de koelkast bewaart, is de kans groot dat de mie breekt of plakkerig wordt en zijn structuur verliest.

Dunne gedroogde mie kan ook gefrituurd worden. Ook dan wordt het gecombineerd met groente en vlees en saus. Alleen zal gefrituurde mie de saus slecht opnemen. De gefrituurde mie kan ook in salades worden gebruikt, of als snack zo gegeten.

Herkomst

Eiermie is een echt Chinese uitvinding, maar het wordt in heel Zuidoost AziŽ gegeten.

Verkrijgbaar

In de supermarkt en in de oosterse toko's is zowel verse als gedroogde eiermie te koop. In de toko is de mie soms ook bevroren te koop.

Voedingswaarden van eiermie ( per 100 gr. )
368
1541
9,5
14,5
74
-
1
-
-
-
-
-
Vitamines van eiermie ( per 100 gr. )
-
0,2
0,08
-
-
-
-
-
Mineralen van eiermie ( per 100 gr. )
700
-
30
200
5
-
-
-