Emping

Kenmerken

Emping is een bijgerecht dat lijkt op kroepoek. Het wordt gemaakt van bijna-rijpe, gepelde melindjonoten die met een speciaal hamertje worden platgeslagen en vervolgens worden gedroogd in de zon. Voordat het geconsumeerd kan worden, wordt emping gebakken in olie.

Er worden naast melindjonoten soms ook andere grondstoffen gebruikt om emping te maken. Zo worden bijvoorbeeld samen met de melindjonoten ook wel ma´skorrels gebruikt.

Soorten

- Emping manis
- Emping balado

Samenstelling

De melindjo (Gnetum gnemon) is een plant uit de familie Gnetaceae. Het is een groenblijvende, tot 10 m hoge boom met een slank uiterlijk. De plant is dicht vertakt. De stam heeft halvemaanvormige bladknopen, die als ribbels uitsteken. De tegenoverstaande bladeren zijn dun, leerachtig, glanzend, donkergroen aan beide zijden en gaafrandig. Ze zijn lancetvormig, spits en tot 30 cm. lang en tot 8 cm. breed. De kleine bloemetjes zitten in tot 10 cm. lange trossen, die in de bladoksels staan.

De zaden zijn tot 3,5 x 1,8 cm. groot en hebben de vorm van olijven. De harde, leerachtige schil is zo'n 1 mm dik, en rijpt van groen via geel tot donkerrood. De kern van het zaad is wit, nootachtig van consistentie en smaakt bitter. De zaden zijn rijk aan zetmeel, mineralen, caroteen en vitamine C.

De zaden worden eerst geroosterd om de taaie schil makkelijker te kunnen verwijderen. Daarna worden ze gepeld en de witte pit wordt met de hand met een houten hamertje plat geslagen. Er worden meerdere pitten tegelijk geplet. De platgeslagen pitten worden dan op matten in de zon gedroogd. Dit noemt men rauwe emping. Kort voor het eten wordt de emping in hete olie krokant gebakken. Dat gaat heel snel. De gebakken emping moet op keukenpapier even uitlekken en wordt dan gegeten.

Smaak

Emping heeft een krokante bite. De smaak is licht bitter. Je kunt voor het opdienen wat zout over de emping strooien. Ook kan je de gebakken emping door een sausje van gesmolten suiker en chilipeper mengen. Daardoor wordt de emping zoet en pittig.

Emping wordt gebruikt bij de Indonesische maaltijd, zoals onderdeel van een rijsttafel of bijvoorbeeld bij soto, nasi uduk, sop buntut, gado-gado, lontong sayur, nasi goreng, nasi kuning, laksa en bubur ayam.

Herkomst

De meeste emping wordt op Java gemaakt.

Verkrijgbaar

De voorgebakken emping kan je bij de oosterse toko kopen. Emping is in verschillende formaten en smaken te koop.

Leuke weetjes

Let op: een glas rode wijn na het eten van emping smaakt heel vies. En net als van petehbonen gaat je plas er raar van ruiken. Maar ondanks deze 'bijwerkingen' blijft emping de moeite van het snacken waard.

Voedingswaarden van naturel emping ( per 100 gr. )
535
2238
-
9,5
54,2
-
31,2
14,4
13,4
2,9
-
2,4
Vitamines van naturel emping ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-
Mineralen van naturel emping ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-