Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Gula Merah

Vertaling

Palmsuiker

Kenmerken

Gula merah is de algemene naam voor palmsuiker of dit nu gula Djawa, gula Bali of gula kelapa is. Gula merah vind je ook in poedervorm, terwijl de net genoemde gula in schijf of ronde vorm wordt verkocht. De smaak is de zelfde, maar het doseren van deze korrelsuiker is makkelijker.

Het lijkt een beetje op geraffineerde suiker, maar het is fijner van structuur. De kleur is licht bruin, zoals rietsuiker en lichtbruine basterdsuiker. De smaak is echter anders. Gula merah heeft een duidelijke karamelsmaak.

Soorten

- Gula bali
- Gula melakka
- Gula kelapa
- Gula djawa

Samenstelling

's Morgens vroeg klimmen de arbeiders met hun emmers in de palmen om de gewonnen nectar op te halen. Elke arbeider brengt de opbrengst naar de werkplaats. Daar wordt alle nectar in grote platte pannen gegoten en boven het vuur verhit. Daardoor verdampt het vocht en blijft de suiker in een dikke massa achter.

Door het verwarmen wordt de suiker gekaramelliseerd en wordt donker van kleur. Als er een dikke suikerstroop is ontstaan, wordt alles uitgesmeerd op platen om verder te drogen. De gedroogde suiker wordt in stukjes geperst en verder tot kruim vermalen.

Smaak

De suiker heeft een lichte karamelsmaak, maar is minder zoet dan onze kristalsuiker. De gula merah wordt in veel Zuidoost Aziatische gerechten gebruikt.

Het geeft je gerecht een zachte zoete smaak en een mooie lichtbruine kleur. Wil je niet dat je gerecht een lichtbruine kleur krijgt, neem dan kristalsuiker, maar de authentieke smaak van de gula merah zal je dan niet krijgen.

Heb je geen gula merah in huis, dan kan je ook gula Bali, gula kelapa of gula Djawa nemen. Sommige gebruiken bruine suiker in plaats van gula merah, maar de smaak is toch anders. Pas dan wel op dat bruine suiker zoeter is dan de gula merah.

Teelt

De suikerpalm is echt een “superboom”. De palm produceert per dag 20 tot 30 liter sap waar onder andere ethanol (alcohol en biobrandstof) als suiker van kan worden gemaakt. De wortels van de plant reiken maar liefst tot 12 m diepte waardoor hij ook kan groeien op steile heuvels en andere moeilijke grond. Daarnaast is de suikerpalm goed voor zijn omgeving want het onttrekt geen voedingsstoffen aan de grond. Daarbij heeft de suikerpalm geen monocultuur nodig. Er kunnen dus allerlei andere planten en bomen rondom de suikerpalm groeien, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de destructieve oliepalm- of suikerrietplantages. Daarnaast kun je uit een suikerpalm drie keer meer energie halen dan uit suikerriet. Een boom met weinig nadelen dus.

Verkrijgbaar

Gula merah wordt als palmsuiker in zakjes van 500 gram in de oosterse toko verkocht.