Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Gemberpoeder

Vertaling

Jahe bubuk

Latijn

Zingiber officinale

Kenmerken

Gemberpoeder is het lichtgele poeder, dat je krijgt als je verse gedroogde gember gaat malen.

Samenstelling

De gemberwortel wordt eerst gewassen, daarna geschild en daarna in heet water geblancheerd. Dit wordt gedaan om verkleuring van de gember tijdens het drogen te voorkomen. Door een enzym in de gember kan de kleur donkerder worden tijdens het drogen. Het enzym wordt door verhitting onschadelijk gemaakt. Dan wordt de gember gesneden en te drogen gelegd. Dat kan in de zon, wat wel 3 dagen kan duren, of in een droger. De gedroogde wortel wordt fijngemalen.

Smaak

Gemberpoeder wordt gebruikt in de farmaceutische industrie, voor het maken van gemberbier, gember koffie/thee, kruidenmelanges en voor natuurgeneesmiddelen.

Verse gemberwortel smaakt pittig en zoet, maar door het verhitten en drogen vervliegen vluchtige oliŽn uit de gember, die het poeder een andere smaak geven dan de verse gember. Gemalen gemberwortel wordt in diverse gerechten gebruikt, zoals vlees- en stoofgerechten en curries. Het geeft een heet en citroenachtig smaakje aan gerechten.

Als je in gerechten leest dat je verse gember nodig hebt probeer die dan toch te gebruiken, want gemberpoeder heeft een minder uitgesproken smaak. Als je, bijvoorbeeld in gebak, gemberpoeder moet gebruiken neem dat dan ook, want verse gember is dan te overheersend aanwezig.

Herkomst

Gember is al gedurende duizenden jaren in China en India in gebruik omwille van zijn medicinale eigenschappen. De gemberplant was ook bekend ten tijde van de Oude Grieken en Romeinen. Tussen de tiende en de vijftiende eeuw werd het door de Arabieren in Europa geÔntroduceerd en nog een hele tijd later door de Spanjaarden meegenomen naar Zuid Amerika.

Teelt

De gemberplant is een overblijvende plant met een rechte, rietachtige stengel waaraan witte bloemen bloeien. De bladeren van de gemberplant zijn 15 tot 30 cm. lang en 2 tot 2,5 cm. breed. De bloeistengel komt direct uit de wortelstok omhoog. Hij bloeit met een groene toorts met kleine gele bloemen met een rood hart. Ondergronds groeit een vertakte dikke wortelstok, die als voedselopslag dient voor de plant. De wortelstok groeit horizontaal en is geel van binnen. Uit deze wortelstok wordt gember gewonnen.

Verkrijgbaar

Gemberpoeder is in potjes of zakjes te koop bij supermarkten, toko's en reformwinkels.

Leuke weetjes

Onderzoekers hebben geconcludeerd dat gemberpoeder, klachten van misselijkheid en braken, gerelateerd aan chemotherapie, kunnen verminderen. Al eerder werd het effect van gember bij zwangerschapsmisselijkheid bewezen.