Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Gehakt

Vertaling

Daging cincang

Kenmerken

Gehakt is gemalen vlees. Meestal is het gemaakt van rundvlees of varkensvlees, maar ook van kippenvlees, lamsvlees of schapenvlees kan gehakt gemaakt worden. Ook een mengsel van vleessoorten is mogelijk. Gehakt wordt gemaakt door de vleesbrokken in een gehaktmolen klein te malen.

Van oorsprong is gehakt een restproduct, bestaande uit kleine stukjes vlees die overblijven bij het slachten en fileren tezamen met vet- en bindweefselresten. Dit snijafval werd dan in kleinere stukjes gehakt (vandaar de naam) of gemalen en vermengd.
Rundergehakt mag maximaal 25 gram vet per 100 gram vlees bevatten, mager rundergehakt maximaal 15 gram. Voor (biefstuk-)tartaar geldt een maximum van 10 gram per 100 gram.

Half-om-half gehakt wil zeggen dat het deels uit rund- en deels uit varkensgehakt bestaat. Bij de Islamitische slager is ook een mengsel van runder gehakt met schapen gehakt te koop.

Soorten

- Runder gehakt
- Varkens gehakt
- Kippen gehakt
- Lamsgehakt
- Half-om-half gehakt
- Kalfs gehakt

Samenstelling

Vroeger was het gehakt echt een restproduct van de slager. Als de stukken vlees te klein waren om nog te verkopen, werden ze heel klein gesneden en als gehakt verkocht. Makkelijker was het toen het gehakt met de gehaktmolen werd gemalen. Tegenwoordig is gehakt één van de best verkochte vleessoorten en daardoor is de kwaliteit ook stukken verbeterd.

Smaak

Gehakt wordt veel gebruikt in ovenschotels, voor het maken van gehaktballen en gehaktbrood. Het is een uitstekende vleessoort om vleesvullingen mee te bereiden en als basis voor vleessauzen of eenpansgerechten.

Door de toegevoegde kruiden en specerijen krijgt het gehakt zijn uiteindelijke smaak. Omdat het vlees gemalen is, is de bereidingstijd korter dan van vlees uit één stuk. Ook is gehakt doordat het gemalen is bevattelijker voor de salmonellabacterie en daarom is hygiëne erg belangrijk bij de bereiding van dit vleesproduct.

Tegenwoordig zijn er zakjes met kruidenmixen in de supermarkt te koop. Het enige wat nog nodig is, is een eitje. Maar als je zelf je gehakt kruidt, bepaal je zelf welke smaak het gehakt krijgt. Verse kruiden, een uitje, wat knoflook, paprikapoeder, nootmuskaat en kruidnagelpoeder zijn de basiskruiden. Om het gehakt te binden wordt een ei toegevoegd, samen met paneermeel, of een sneetje oud brood en zout. Gebruik je fantasie bij het kruiden van het gehakt en je zult elke keer weer een andere smaak krijgen.

Verkrijgbaar

In de supermarkt en bij de slager is gehakt te koop. Ook kant en klaar gebraden gehaktballen, of gehakt in plakjes als broodbeleg.

Voedingswaarden van rundergehakt ( per 100 gr. )
209
878
64,5
19,1
0,8
-
14,6
7,4
6,5
0,5
67,8
-
Vitamines van rundergehakt ( per 100 gr. )
-
0,03
0,07
0,17
-
-
20
-
Mineralen van rundergehakt ( per 100 gr. )
70
300
10
180
0,4
-
-
4,79