Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Geitenvlees

Vertaling

Kambing

Latijn

Capra hircus

Familie / soort

Holhoornigen

Kenmerken

Als huisdier is de geit door de mens in alle werelddelen ingevoerd, behalve op de poolgebieden. Wereldwijd zouden er ongeveer 450 miljoen geiten zijn, verdeeld over een tweehonderdtal verschillende rassen. In hun oorspronkelijke, droge leefgebieden werden ze hoofdzakelijk gehouden voor het vlees en de huiden.

Geiten zijn in staat om zich in sobere omstandigheden heel goed te handhaven en voort te planten. Daarom werden zij vroeger vaak door arme mensen gehouden, in plaats van koeien. Maar de geit is wel kieskeurig. Zij eet graag gras, kruiden, groenten, plantenscheuten, bladeren en boomschors. Ze zijn in staat om in de bomen te klimmen om zo hun lekkerste hapje te bemachtigen.

Later ontdekte men in Europa dat de geit in staat is om grote hoeveelheden melk te produceren. Voor mensen die allergisch zijn voor koeienmelk is geitenmelk meestal een goede vervanger. De melk bevat ongeveer hetzelfde vet- en eiwitgehalte als koeienmelk. Geitenmelk is lichter verteerbaar. Een geit geeft gemiddeld drie liter melk per dag.

Een vrouwelijke geit heet een geit of een sik. Het mannetje van de geit heet een bok. Een jong geitje heet een lam. Een geit is een herkauwer.

Soorten

- Angorageit
- Nederlandse witte geit
- Anglo-Nubische geit

Smaak

Er is in Nederland steeds meer vraag naar geitenkaas en geitenmelk, maar geitenvlees wordt nog maar sporadisch gegeten. Als we willen dat een geit melk gaat geven, moet de geit elk jaar een jong baren. Niet elk jong kan gehouden worden, vooral de bokjes moeten worden geslacht. Nederlanders hebben het geitenvlees nog niet ontdekt en men denkt vaak, dat het vlees sterk smaakt, met een typische smaak. Dit klopt niet, want vlees van jonge dieren smaakt als dat van lammeren. Hooguit zit de "geitensmaak" in het vet van oudere dieren. Snijd je dit weg, dan is het een heerlijk stukje vlees.

Gebruik geitenvlees eens voor Sateh Kambing, of Gulai Kambing, maak een stoofpot met geitenvlees, of braad het als een gewoon stukje rundvlees. Geitenvlees is mager vlees. Recepten die je hebt voor lamsvlees zijn ook geschikt voor geitenvlees. Geitenvlees wordt in veel internationale recepten gebruikt.

Geitenvlees is ook zeer geschikt om te grillen. Meestal neem je dan ‘klein vlees’, koteletjes of plakken bout. Ze hoeven niet door en door gaar te zijn. Van jonge dieren kunnen schouders, ontbeend of niet ontbeend, net zo goed gebraden worden als bout. De voorvoet, nek, borstlappen, schouder, is meer doorregen vlees en daarom zeer geschikt om te stoven.

Herkomst

Als stamvorm van de huisgeit werd de bezoargeit vermoedelijk reeds rond 7000 v.Chr. in Voor-Azië gedomesticeerd.

Teelt

Geiten zijn paringsbereid van het eind van de zomer tot het begin van de winter. De vruchtbaarheidsperiode duurt vervolgens, afhankelijk van het dier, een paar uur tot enkele dagen. De draagtijd bedraagt 147 tot 152 dagen. Een eenjarige geit heeft meestal één of twee lammeren. Bij een oudere geit is de geboorte van een tweeling normaal. Een lam drinkt ongeveer drie maanden melk, maar na een dag of tien eet het al wat met de moeder mee van het hooi en het voer. De geit is tien maanden te melken na de bevalling en staat dan de laatste twee maanden van de volgende dracht droog.

Verkrijgbaar

Geitenvlees, met of zonder bot, is hoofdzakelijk bij de Islamitische slager te koop.

Voedingswaarden van geitenvlees ( per 100 gr. )
150
631
71,4
19,5
-
-
8,1
2,2
3,2
0,7
60
-
Vitamines van geitenvlees ( per 100 gr. )
-
0,15
0,28
0,3
5
1,1
-
-
Mineralen van geitenvlees ( per 100 gr. )
80
370
10
180
1,9
-
0,3
4