Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Garam Masala

Kenmerken

Garam masala betekent letterlijk heet kruidenmengsel. Heet is niet door toevoeging van lomboks of rawits. Er is sprake van warme kruiden, zoals bijvoorbeeld kruidnagels, kardemom en kaneel.

Garam Masala is een geroosterd mengsel van specerijen. Het recept is afkomstig uit India. De bereidingswijze verschilt sterk van streek tot streek en van huisvrouw tot huisvrouw. Het is een bruin kruidenmengsel, dat soms ook tot een pasta is gemengd, door er water, azijn of kokosmelk aan toe te voegen.

Het is een ingrediŽnt in veel Indiase gerechten zoals Tandoori, vleesgerechten en allerlei curries. Het wordt vaak als laatste toegevoegd tijdens het koken zodat de geur en smaak behouden blijft. Door de soms overheersende smaak van sommige ingrediŽnten wordt het spaarzaam toegepast. Het wordt als aanvulling gezien van de reeds gebruikte kruiden in het gerecht.

Samenstelling

Garam masala wordt gemaakt van verschillende kruiden. Meestal bevat garam masala zwarte en/of witte peper, kruidnagels, kaneelstok, zwarte en/of groene kardemomzaden. Deze kruiden worden eerst geroosterd in een droge koekenpan en daarna gemalen of fijn gestampt.

Iedere streek heeft zo zijn eigen mix van kruiden, waardoor elke garam masala anders van smaak zal zijn. Ook wordt van het kruidenmengsel wel eens een pasta gemaakt, door de kruiden te mengen met een vloeistof naar keuze. Hiermee wordt bijvoorbeeld gevogelte of vlees ingesmeerd.

Smaak

In India, Pakistan en Bangladesh worden vooral vlees en gevogelte gekruid. Garam masala smaakt ook prima in een groentecurry, of kerriesaus en aardappelgerechten. Het wordt ook gebruikt in linzengerechten, tandoori, korma's en samosa's. Garam masala wordt vaak op het laatst over het gerecht gestrooid, om zodoende optimaal van de smaak en geur te genieten.

Herkomst

Garam masala is een typisch kruidenmengsel uit Zuid-AziŽ en met name uit India, Pakistan en Bangladesh

Verkrijgbaar

Garam masala is als kruidenmengsel in de oosterse toko's te koop, maar voor een optimale smaak en geur kun je zelf de garam masala maken.

Leuke weetjes

Recept voor een heerlijke garam masala:

IngrediŽnten:

- 1 kaneelstok
- 1 hele nootmuskaatnoot
- 1,5 eetlepel kardemompeulen (witte en/of zwarte)
- 1,5 eetlepel komijnzaden
- 1,5 eetlepel peperkorrels (witte en/of zwarte)
- halve eetlepel kruidnagels

Bereiding:

Rasp de nootmuskaat eerst fijn. Rooster dan alles in een droge koekenpan tot het heerlijk gaat geuren. Doe alles in een koffiemolen of blender en maal tot je een fijn kruidenpoeder krijgt. Er mogen best nog grove stukjes in het poeder zitten.