Hoisinsaus

Kenmerken

Hoisinsaus is een dikke, donkerbruine, bijna zwarte gladde, zoete saus uit de Chinese en Vietnamese keuken, gemaakt van ketjap, sojabonen, rijstazijn, knoflook, rode pepers, suiker, zout en water. Hoisinsaus wordt hoofdzakelijk gebruikt om in te marineren, om vlees voor het barbecueŽn mee in te smeren, als barbecuesaus, als roerbaksaus of als dipsaus voor loempia's.

Samenstelling

Een basisrecept om hoisinsaus te maken.

IngrediŽnten:

- 4 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels taoco
- 1 geperste teen knoflook
- 2 theelepels sesamolie
- sambal oelek
- rijstazijn
- zwarte peper
- suiker
- zout

Bereiding:

Meng alles door elkaar en proef op smaak. Pas de hoeveelheden eventueel aan. De saus is zout-hartig van smaak, niet scherp, met een zoete ondertoon, gladder en dunner dan ketchup en wordt in grillgerechten en roerbakgerechten toegevoegd, of als basis voor dipsauzen gebruikt.

Smaak

Hoisinsaus wordt vooral in de Kantonese en Vietnamese keuken gebruikt. Vaak wordt het gebruikt om vlees voordat het op de barbecue gaat mee in te smeren. De saus past prima bij vette vleessoorten, zoals spareribs, Pekingeend, varkensvlees en als dipsaus.

In roerbakgerechten een of twee eetlepels toevoegen, of te gebruiken als dipsaus bij gerechten. De saus kan in gerechten meegekookt worden, of zo uit de fles worden opgediend. Na opening in de koelkast bewaren.

Het heeft een sterke smaak, maar als je de smaak te sterk vindt, verdun het dan met olie of water. Als je de saus voor het eerst probeert, neem dan een klein beetje om te testen.

Net als zovele kruidensauzen en kruidenmengsels heeft elke streek een eigen recept om hoisinsaus te maken. Elk merk hoisinsaus heeft zijn eigen ingrediŽnten in verschillende hoeveelheden. Daardoor heeft elk merk zijn eigen smaak.

Herkomst

Hoisinsaus komt oorspronkelijk uit China.

Verkrijgbaar

Hoisinsaus is in flessen, blikjes en potjes te koop in de oosterse toko.