Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Hun Kwee Meel

Vertaling

Tepung hun kwe

Latijn

Vigna radiata

Kenmerken

Hun kwee meel wordt gemaakt van kacang hijaubonen. Dit zijn de kleine groene boontjes die in Nederland beter bekend zijn als de nog niet ontkiemde versie van tauge. Mungbonenmeel of tepung hun kwe is het hoofdingrediënt voor glasnoedels, voor dikke ‘stijfselnoedels’ en vormt de basis voor de druppels in het drankje cendol (tjendol). Wordt ook gebruikt voor ander Indonesisch ‘gebak’. Mungbonenmeel is in de Indiase keuken bekend als moong dal flour of green gram flour, daar wordt het eerder gebruikt in curries of als onderdeel van pasteitjes.

Samenstelling

Het witte meel wordt in Nederland meestal verkocht in cilinder-vormige rolletjes van ongeveer 18 cm. Voor gebruik moet je de bloem even roosteren. Als de bloem gaar is, krijgt het zijn geurige aroma en doorschijnende kleur en stevige structuur. Meestal wordt het meel gebruikt in cendol, bananencake of pudding. Door het vrij unieke aroma is hun kwe meel moeilijk te vervangen door een ander soort bloem. Bij vervanging zal het eindresultaat anders zijn dan verwacht.

Je kunt kacang hijau in de winkel ook zonder de groene velletjes kopen. Dat is makkelijk, want dan hoef je ze niet te pellen. Heb je de boontjes met het groene velletje, dan moet je die allemaal verwijderen.

Hun kwe meel is gemakkelijk zelf te maken:

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Verspreid de boontjes over de bakplaat en rooster de boontjes 20 minuten terwijl je regelmatig roert (anders verbranden ze). Haal de boontjes uit de oven en laat ze helemaal afkoelen. Haal de groene velletjes allemaal weg. Door het roosteren krijgen de boontjes hun karakteristieke geur. Nu moeten de geroosterde boontjes in een koffiemolen worden gemalen. Maal de boontjes in kleine porties en maal het meel zo fijn als je zelf wil. Laat het meel helemaal koud worden voordat je het in een afsluitbare pot doet.

Smaak

Hun kwe meel wordt gebruikt om gebak, pudding of andere zoete gerechten te maken. Het meel wordt dan met wat vloeistof tot een papje gemengd en daarna in de rest van de vloeistof gekookt. Ook wordt het meel gebruikt om glasnoedels van te maken. Het meel wordt dan met water tot een dikke pap gekookt, uitgegoten tot een dunne plak en dan in reepjes, plakjes of blokjes gesneden. De noedels hoeven dan alleen nog maar in heet water te worden geweld. Ze worden dan helemaal doorzichtig, vandaar de naam glasnoedels.

Als je cendol druppels wilt maken, moet de nog warme pap door een zeef gewreven worden. Pas in het koude drankje stijven de hun kwe sliertjes op.

In India maalt men gedroogde bonen tot meel, waarvan gekruid platbrood wordt gebakken.

Herkomst

De kacang hijau werden het eerst in India geteeld en later zijn ze over heel Azië verspreid.

Teelt

De mungboon (Vigna radiata) is een opgaande of windende, bossige, kruidachtige, eenjarige plant met 15-90 cm. lange stengels. De bloemkroon is groenig-geel of roze en circa 1,3 cm. lang. De peulen bevatten zes tot vijftien olijfgroene, soms gele of bijna zwarte, afgeronde of onregelmatig gevormde, tot 6 mm lange zaden met een witte, ovale of streepvormige navel met een smalle, zwarte rand.

De plant wordt ook als veevoer gebruikt. Het loof wordt afgesneden als de planten in bloei staan. Dan wordt het loof gedroogd tot stro. Ook wordt de plant als groenbemesting toegepast. Dan wordt de hele plant voor het bloeien ondergeploegd.

Verkrijgbaar

Hun kwe meel is in de oosterse toko te koop. Vaak wordt het verkocht in ovale rollen.

Leuke weetjes

Eén van de voordelen van hun kwe meel is, dat het glutenvrij is. Mensen met glutenintolerantie kunnen dit meel goed verdragen in plaats van tarwemeel. Vaak wordt hun kwe gemengd met ander glutenvrij meel om daarvan brood, gebak of pasta te maken.