Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Ijsblok

Vertaling

Es batu

Kenmerken

Een ijsblokje is bevroren water (ijs) in de vorm van een klein blokje. Het wordt gemaakt in een diepvriezer door water in een plastic vorm te laten bevriezen. Er wordt van blokjes gesproken, maar je kunt ijs natuurlijk in allerlei vormen invriezen, bijvoorbeeld sterren, hartjes of vruchten. Bovendien kun je ook blaadjes in het blokje invriezen, denk aan munt en dergelijke. Dit meer ter decoratie, want het ziet er toch feestelijk uit.

IJsblokjes worden gebruikt om dranken te koelen zoals limonade of whisky. IJs wordt ook gebruikt om bederfelijke waren te koelen tijdens het transport. Denk daarbij aan vlees en vis.

Wanneer drank wordt geserveerd in een laag, breed glas (bijvoorbeeld een tumblerglas, bekend van de whisky) met enkele ijsblokjes, wordt dit veelal "on the rocks" genoemd. Producenten van verschillende dranken stellen in hun advertentiecampagne dat hun drank het beste "on the rocks" kan worden gedronken. Voorbeelden hiervan zijn Baileys, Campari of Amaretto DiSaronno.

Vaak wordt bij het mixen van cocktails het ijs al in de shaker mee gemengd of er wordt geschaafd ijs gebruikt. Ook in het glas wordt geschaafd ijs gebruikt. Door het ijs te schaven vergroot je het oppervlakte en daardoor zal het drankje sneller afkoelen en bovendien geeft het optisch een ander effect dan blokjes.

Tijdens het reizen door warme landen moet je oppassen met het gebruik van ijsklontjes in je drankje. Door het vriezen worden bacteriŽn niet gedood. Als er tijdens de productie van het ijsklontje niet op de hygiŽne gelet is, bestaat de kans dat je ernstig ziek kunt worden. Een paar dagen last van je darmen kan je vakantie goed verzieken.

Samenstelling

IJsblokjes kunnen eenvoudig in de vriezer thuis worden gemaakt. Het enige wat je moet doen is water in een ijsbakje te doen en dit in de vriezer te zetten. Tegenwoordig zijn de ijsbakjes van siliconen gemaakt, zodat je de blokjes gemakkelijk uit de vorm kunt drukken.

Ook zijn er koelkasten in de handel, die al van een ijsblokjesmachine zijn voorzien. Zo heb je altijd ijsblokjes bij de hand.

Smaak

IJs van gewoon drinkwater is smaakloos. Je kunt natuurlijk kleur- of smaakstoffen toevoegen, waardoor je een bepaalde smaak aan je ijsblokjes geeft. Maar daardoor bestaat de kans dat het ijs minder hard bevriest.

Herkomst

Vroeger werd natuurlijk al ijs gebruikt om te koelen. Grote blokken ijs werden kapot geslagen om zo vlees of vis te kunnen bewaren. Het gebruik van ijsblokjes is pas begonnen na de uitvinding van de diepvriezer. Zo kon je ijs thuis maken op momenten dat je het nodig had.

Verkrijgbaar

IJsblokjes maak je natuurlijk zelf, maar je kunt tegenwoordig ook in de diepvries van de supermarkt zakken met ijsblokjes kopen.