Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste updates!

Ikan Teri

Vertaling

Gedroogde visjes

Latijn

Engraulidae

Kenmerken

Ikan teri zijn kleine zoute, gedroogde visjes, vaak ansjovis. Deze visjes worden in de Indonesische keuken vaak als bijgerecht gebruikt. Het gerecht kan heel pittig bereid worden, maar ook heel mild. De visjes zijn meestal gedroogd of ingevroren en worden in zijn geheel opgegeten.

De ansjovis is een kleine groene vis met blauwe reflecties. Er bestaan meer dan 100 soorten ansjovis. De soort die als ikan bilis of ikan teri wordt gegeten is maximaal negen centimeter. De snuit is stomp met kleine, scherpe tanden in beide kaken. Hij eet plankton en vislarven.

Soorten

- Ikan bilis

Smaak

Ikan teri zijn gezouten en gedroogd. Je moet ze voor gebruik eerst goed afspoelen, daarna drogen en dan pas frituren, anders wordt je gerecht wel heel erg zout. Ikan teri heeft een sterke vissmaak en geur, waar je echt even aan moet wennen.

Ze worden in verschillende gerechten gebruikt, zoals bijvoorbeeld in een sambal of sambal goreng met of zonder pinda's. Alles wel lekker pittig met flink wat sambal oelek of lomboks.

De grotere ansjovis wordt schoon gemaakt en gebakken of gegrild. De kleintjes worden in z'n geheel gegeten, dus met kop en al. Voor de fabricage van vissaus wordt ook ansjovis gebruikt. Je kunt de gedroogde ikan bilis/teri ook fijn malen en het poeder als kruiden over je gerechten strooien.

Herkomst

Ansjovis wordt over de hele wereld gevangen.

Verkrijgbaar

Ikan teri is in de oosterse toko te koop. Ze worden gedroogd verkocht, maar soms worden ze in de diepvries bewaard.