Aardappelzetmeel

Vertaling

Pati kentang

Kenmerken

Aardappelzetmeel wordt in de vorm van wit poeder verkocht. Geschilde aardappels moet men met water afspoelen totdat het water helder blijft. Men spoelt het zetmeel, dat zich aan de buitenkant van de aardappel heeft gevormd, weg. Daardoor blijft de aardappel na het koken mooi zijn vorm behouden. Spoelt men de aardappels niet eerst af, dan kan de gekookte aardappel als een natte pap in de pan achterblijven.

Aardappelzetmeel wordt gebruikt om gerechten te binden. Het zetmeel wordt in een beetje water opgelost en dan door het warme gerecht geroerd tot de vloeistof wordt gebonden. Gebruik niet te veel zetmeel, want het heeft een sterke bindingskracht.

Samenstelling

Aardappelzetmeel is eenvoudig te maken. De aardappelen worden fijngeraspt en diverse malen uitgespoeld. Het zetmeel bezinkt en wordt door centrifuges gescheiden van het water. Daarna wordt het gedroogd en in poedervorm verpakt. Om een hogere productie van zetmeel te krijgen worden speciale aardappels gekweekt voor de aardappelzetmeelindustrie. Dit zijn de zogenaamde fabrieksaardappelen. De meeste fabrieksaardappelen worden in het noorden van ons land verbouwd.

Smaak

De smaak van aardappelzetmeel is neutraal. De oorspronkelijke smaak van het gerecht wordt door het gebruik van aardappelmeel niet be´nvloed.

Verkrijgbaar

Aardappelzetmeel is een wit poeder en is in elke supermarkt te koop. Het wordt in doosjes verkocht.

Leuke weetjes

Aardappelzetmeel wordt in veel producten verwerkt. Het wordt in lijm, stijfsel, bij de papierverwerking en in de voedselindustrie gebruikt.

Voedingswaarden van aardappelzetmeel ( per 100 gr. )
329
1378
17,9
0,1
81
5
-
-
-
-
-
-
Vitamines van aardappelzetmeel ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-
Mineralen van aardappelzetmeel ( per 100 gr. )
8
10
20
30
0,5
2
0,1
0,2