Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Komkommer

Vertaling

Ketimun, timun

Latijn

Cucumis sativus

Familie / soort

Tweezaadlobbigen

Kenmerken

De komkommerplant is een eenjarige plant, die wel vier meter lang kan worden. De plant groeit liggend, of verticaal. Hij heeft ranken om zich vast te klemmen. De stengel en de bladeren zijn begroeid met stugge haren, die na aanraking irritatie van de huid kunnen veroorzaken. De plant bloeit met gele bloemen. Er kunnen meerdere vruchten aan één stengel groeien. Tegenwoordig worden de komkommers in kassen gekweekt om een gelijkmatig klimaat te creëren en zodoende altijd vruchten van een constante kwaliteit te kweken.

De komkommer wordt onrijp geplukt. Ze zijn, afhankelijk van de soort, donkergroen, geel of wit van kleur. De schil is glad tot bobbelig. De lengte varieert tussen de 10 en 60 cm. Omdat tegenwoordig alleen nog maar planten worden gebruikt met vrouwelijke bloemen, heeft de komkommer geen duidelijke zaden. Alleen bestoven bloemen brengen vruchten met zaad voort.

De komkommer wordt vooral rauw als salade gegeten, maar je kunt ze ook stoven, bakken en in de soep gebruiken.

Soorten

- Komkommer Delikatesse
- Long Green Ridge
- Gele Tros
- Sopropo
- Sukwa
- Komkommer Lemon Apple

Smaak

De komkommer wordt meestal in salades verwerkt. Je kunt ze zowel geschild als ongeschild gebruiken. Je kunt ze in plakjes snijden, raspen, halveren, met of zonder zaadlijsten toepassen. Komkommer bevat veel water, dus pas op, dat je gerecht niet te vochtig wordt. Wil je dit voorkomen, dan kan je de geraspte komkommer laten uitlekken. Om het vocht sneller te laten uittreden bestrooi je de komkommer met wat zout.

Komkommer is van zich zelf zonder uitgesproken smaak. Soms wordt de schil als bitter ervaren. In een salade is komkommer prima te combineren met allerlei andere rauwe groenten en kruiden. In de oosterse keuken wordt komkommer veel gebruikt als acar, dus ingelegd in een kruidige azijn. Komkommer kan echter ook worden gestoofd, gevuld met gehakt om in de oven gaar te braden, of als garnering worden gebruikt.

Een Grieks recept met komkommer is tzatziki. Je mengt de geraspte komkommer met dikke Griekse yoghurt met veel knoflook uit de knijper en vrij veel zout. Je moet vooral zorgen dat het geheel niet te vochtig wordt. Je kunt zowel de yoghurt als de komkommer laten uitlekken.

Herkomst

Vermoedelijk komt de komkommer oorspronkelijk uit India. Zo'n 1500 jaar geleden werd de komkommer al aangeplant. Sindsdien is hij verder over de wereld verspreid. 200 voor Christus werd de komkommer in de landen om de Middellandse Zee verbouwd.

Teelt

De plant is een klimplant met hechtranken, maar kan ook horizontaal groeiend op de grond geteeld worden. In Nederland en België wordt de komkommer sinds ongeveer 1960 in verwarmde kassen geteeld zodat komkommers het gehele jaar verkrijgbaar zijn. In deze kassen groeien de komkommers nadat ze gebloeid hebben in ongeveer 10 tot 14 dagen uit naar een volledige komkommer. De vrucht wordt geoogst als deze nog donkergroen is. Een rijpe vrucht verkleurt naar geelgroen. Doordat de vrucht parthenocarp is, worden er geen zaden gevormd; soms zijn echter nog wel rudimentaire zaden aan de zaadlijsten te zien.

Verkrijgbaar

Komkommers zijn in de supermarkt en bij de groenteboer te koop. Tegenwoordig worden de komkommers geseald aangeboden. Hierdoor is de komkommer langer houdbaar.

Leuke weetjes

De komkommer is, net als andere vruchtgroenten, gevoelig voor lage temperaturen en die bewaar je het beste bij ca. 12°C. Bewaar de komkommer niet in de koelkast, want dan verstoor je de verdere rijping! Een komkommer blijft zo minstens een week goed.

Voedingswaarden van komkommer ( per 100 gr. )
14
62
95,1
0,6
2,2
1,8
0,2
-
-
-
-
0,9
Vitamines van komkommer ( per 100 gr. )
0,03
0,02
0,03
0,04
5
-
8
-
Mineralen van komkommer ( per 100 gr. )
8
140
15
20
0,5
10
0,09
0,15