Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Ketjap Asin

Vertaling

Kecap asin

Kenmerken

Ketjap Asin is een zoute sojasaus, die te vergelijken met de Chinese lichte sojasaus. Je kunt de ketjap asin door deze lichte sojasaus vervangen. De ketjap asin is meestal wat dikker dan de lichte sojasaus. Een goede kwaliteit sojasaus is gebrouwen. De goedkopere merken worden verkregen door de ingrediŽnten te mengen. Als je de fles schudt en er ontstaat schuim, dan is de saus gebrouwen en is de kwaliteit goed.

Soorten

- Ketjap manis
- Ketjap manis sedang
- Ketjap kental

Samenstelling

Ketjap bestaat uit de volgende ingrediŽnten: gedroogde sojabonen, tarwe, gist, zout en kruiden.

Voor het maken van de ketjap heeft iedere producent zijn eigen recept. De smaak is dus afhankelijk van het merk dat je gebruikt. Het duurt maanden om ketjap volgens de authentieke manier te maken. Eerst worden de sojabonen in water geweekt en daarna worden ze gaar gekookt. De tarwekorrels worden geroosterd en met een schimmel, bijvoorbeeld Aspergillus oryzae en zout vermengd. Om dit mengsel te laten fermenteren moet het op een constante temperatuur gehouden worden.

De Aspergillus oryzae zet het zetmeel in de granen om in suikers en de eiwitten om in aminozuur. Door deze reactie krijgt het mengsel de karakteristieke donkere kleur en smaak. Na een tweede fermentatieproces wordt de brij samengeperst zodat de vloeistof wordt gescheiden van de vaste delen.

De vloeistof is de ruwe sojasaus en de vaste koek wordt als veevoer of mest gebruikt. Daarna moet de sojasaus worden gepasteuriseerd om de nog aanwezige actieve schimmels en gist te elimineren. De sojasaus is nu klaar om te worden verwerkt of gebotteld en daarna verkocht.

Smaak

Ketjap asin is een zoute sojasaus met een zachte smaak. Als er ketjap asin in een recept staat en je hebt alleen lichte sojasaus in huis, dan kan je dit in plaats van de ketjap asin gebruiken. Pas op met het toevoegen van zout in je gerecht, want de ketjap asin is erg zout. Je zou je gerecht te zout kunnen maken. Het duurt even voordat de smaak van ketjap asin volledig te proeven is. Voeg daarom eerst een beetje ketjap toe, laat het gerecht even staan, proef opnieuw en voeg eventueel wat meer ketjap toe.

Herkomst

Ketjap is ontstaan ​​in China in de 2e eeuw en is van daaruit verspreid over AziŽ. Tegenwoordig wordt het steeds meer gebruikt in de westerse keuken.

Verkrijgbaar

Ketjap asin is in de supermarkt en in de oosterse toko te koop.