Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kouseband

Vertaling

Kacang panjang

Latijn

Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis

Familie / soort

Vlinderbloemenfamilie

Kenmerken

Kouseband heet officieel Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, dat op zijn uitzonderlijke lengte slaat: sesquipedalis is Latijn voor "anderhalve voet lang". Door zijn uitzonderlijk lange peul lijkt kouseband op een uitgerekte sperzieboon. Een peul van 90 cm. is geen uitzondering, vandaar ook zijn bijnaam aspergeboon. Zulke lengtes zullen in ons klimaat niet bereikt worden, want kouseband groeit het best onder warme omstandigheden, zoals in Zuidoost-Azië, het Caraïbisch gebied of op Hawaï.

Kouseband groeit aan een klimmende plant die gemakkelijk uitschiet tot vier meter hoogte. Bloeiende kouseband begint met een bleek geel violette bloem en 's middags is hij inmiddels blauw gekleurd. De smaak van kouseband lijkt op die van een sperzieboon, maar is krachtiger en sappiger.

In Europa wordt kouseband in de kas gekweekt, maar ook daar bereiken de bonen een maximale lengte van 50 centimeter. Rijpe bonen bevatten 10 tot 30 bruine zaden.

Soorten

- Yardlong
- chinese red noodle
- chinese green noodle
- mosaic

Smaak

Kouseband wordt onrijp geplukt. De bonen zijn dan donkergroen en glad. Qua smaak lijken ze sterk op die van sperziebonen, maar dan iets pittiger en zoeter. De bonen worden ook ingevroren of ingeblikt. Vers smaken ze echt het best. Ook de jonge bladeren en de jonge plantjes worden gegeten als groente.

Kouseband wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken. Je moet ze kort roerbakken, stomen of stoven en dan in je wok gerecht gebruiken in curries of salades.

Herkomst

Vermoedelijk komt hij oorspronkelijk uit tropisch Afrika. Tegenwoordig wordt kouseband overal in tropische gebieden verbouwd.

Teelt

Kouseband is een eenjarige plant die als klimplant maar ook als stamplant voorkomt. De klimmende planten hebben stokken of draden nodig om langs te klimmen. Het is een sterke groeier, die al na 60 dagen de eerste oogst voortbrengt. Als je regelmatig de bonen plukt, zal de plant regelmatig nieuwe bonen produceren.

Je kunt kouseband zaaien. De plant houdt van warmte, daarom moet je zorgen dat de zaaigrond minstens 20 graden is. Ze verlangen een plekje in de zon en temperaturen tussen de 25 en 35 graden. De nachttemperatuur mag niet onder de 15 graden dalen, anders stopt de groei. Om te voorkomen dat de planten door ziektes en bodeminsecten worden aangetast, moet je elk jaar kouseband op een ander gedeelte van je tuin planten. Na vier jaar kan je weer op de oude plek kouseband aanplanten.

In Nederland is de teelt van kouseband in de groentetuin alleen onder ideale omstandigheden mogelijk. Je hebt een gewone tuingrond nodig, maar zet de plantjes op een zonnige en beschutte plaats, het liefst tegen een muur op het zuiden. Als je een kas hebt, dan moet die wel minstens twee meter hoog zijn.

Verkrijgbaar

Kouseband is in de Surinaamse en oosterse supermarkt te koop.

Voedingswaarden van kouseband ( per 100 gr. )
42
180
87,7
3
7
-
-
-
-
-
-
1,3
Vitamines van kouseband ( per 100 gr. )
0,02
0,1
0,1
-
40
-
-
-
Mineralen van kouseband ( per 100 gr. )
6
230
60
70
1,5
40
0,05
0,4