Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kippenbouillon

Vertaling

Kaldu ayam

Latijn

Gallus gallus domesticus

Familie / soort

Fazantachtigen / hoendervogels

Kenmerken

Tegenwoordig zijn in de supermarkt potten met allerlei soorten bouillon te koop. Die kun je prima gebruiken, maar wil je een echte bouillon met de pure smaak van je ingrediënten, dan moet je de bouillon toch zelf maken. Voor een rijke kippenbouillon koop je natuurlijk de soepkip bij de poelier. Nodig is dit niet want je kunt ook een hele kip kopen, er de filets afsnijden en de rest gebruiken voor het trekken van de bouillon.

Heb je niet alle bouillon nodig, dan kan je deze, na afkoeling natuurlijk, prima invriezen. Als je de bouillon in kleine porties invriest, dan heb je altijd voldoende bouillon voor handen.

Soorten

- Runderbouillon
- kalfsbouillon
- groentebouillon
- wildbouillon

Samenstelling

Recept voor het maken van een heerlijke kippenbouillon

Ingrediënten:

- 1 halve soepkip of een kip van anderhalve kilo
- 500 gr. gesneden prei
- 500 gr. gesneden winterwortel
- 250 gr. uien, met schil en al, gewassen en in stukken
- 3 stengels bleekselderij
- 1 takje tijm
- flink wat witte peper uit de molen
- paar stukjes foelie
- 2 laurierblaadjes
- 4 tot 5 liter water

Bereiding:

Doe de kip in de soeppan, met de groenten en kruiden en 4 tot 5 liter water. Zet de pan op het vuur en breng het water tegen de kook aan. Schuim af indien nodig. Laat nu de hele dag of nacht trekken (minstens acht uur) op heel laag vuur. Laat de bouillon helemaal afkoelen en schep het vet van de bouillon. Verwarm de bouillon opnieuw en zeef de bouillon daarna. Kook de bouillon nu in tot 3,5 liter en laat het daarna snel afkoelen. Gebruik hem meteen of vries wat je niet dadelijk verder verwerkt in.

Smaak

De kippenbouillon heeft een volle smaak door het gebruik van de kruiden en groenten. Door het lange trekken van de bouillon is alle smaak van het kippenvlees en de kippenbotten in de bouillon getrokken. Wil je eventueel zout toevoegen, doe dat dan met mate en dan ook pas als je de bouillon gaat gebruiken in je gerechten, zoals een kippensoep. Het gare vlees gebruik je dan als vulling van de soep.

Bouillon leent zich prima om een stevige soep te maken of een saus. Als je de bouillon nog verder inkookt krijg je de bekende fond. De smaak van een fond is zeer intens.

Herkomst

Een van de waarschijnlijke voorouders van de kip is het Bankivahoen, of rode kamhoen, een in het wild levend kamhoen uit het geslacht Gallus dat voorkomt in Zuidoost-Azië. Deze vogel komt in India en Zuidoost-Azië nog steeds in het wild voor.

In 3200 v.Chr. werden huishoenders gehouden in Azië, vooral in India. De Egyptenaren en Chinezen hielden reeds kippen vanaf het jaar 1400 v.Chr. De eerste gedomesticeerde kippen kwamen rond het jaar 700 v.Chr. in Zuid-Europa terecht. Tegenwoordig komen kippen vrijwel overal ter wereld voor.

Teelt

De kip komt uit het ei. Na 21 dagen broeden komt het kuiken uit het ei. Kuikens kunnen nadat ze uit het ei gekropen zijn meteen lopen, eten en piepen. Ze zullen de eerste dagen vooral doorbrengen in het zachte, warme dons van de moederkloek, daarna zullen ze meer zelfstandig op stap gaan. Aanvankelijk bestaat de vacht van een kuiken uitsluitend uit dons, maar al na enkele dagen verschijnen de eerste veertjes.

Kippen worden gehouden voor hun eieren en hun vlees. De manier waarop de kippen hun leven leiden, houdt veel mensen bezig. Het mooiste zou zijn, als de kip zijn natuurlijke gedrag kan blijven vertonen, dus al scharrelend zijn voedsel zoeken. Op de boerderij en bij particulieren zou dat mogelijk kunnen zijn, maar in de veehouderij worden de kippen met velen in een hok gehouden. Nadat ze hun gewenste gewicht hebben bereikt, worden ze geslacht en in de supermarkt te koop aangeboden.

Verkrijgbaar

De ingrediënten voor je zelfgemaakte kippenbouillon koop je in de supermarkt. De soepkip koop je eventueel bij de poelier. Kant en klare bouillon wordt in potjes in de supermarkt verkocht.

Voedingswaarden van bouillon ( per 100 gr. )
6
28
97,9
0,5
0,1
-
0,5
0,3
0,2
-
0,1
-
Vitamines van bouillon ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-
Mineralen van bouillon ( per 100 gr. )
370
4
4
3
0,2
0,5
-
-