Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kippenpoot

Vertaling

Paha ayam

Latijn

Gallus gallus domesticus

Familie / soort

Fazantachtigen / hoendervogels

Kenmerken

De kippenpoot bestaat uit twee delen, het bovenste deel wordt de karbonade genoemd en het onderste deel heet drumstick. De karbonade en de drumstick worden meestal met bot en vel verkocht.

Het vlees van de poten, dus ook van de karbonade is donkerder van kleur dan de borstfilet. Dat komt omdat de spieren in de poten veel zuurstof moeten krijgen om goed te kunnen functioneren. De stof myoglobine zorgt voor de opname van zuurstof in de cellen en zorgt ook voor de rode kleur. Het vlees bevat ook meer vet dan de filet en blijft daardoor tijdens het bereiden sappiger.

Smaak

De kippenpoot bevat veel spierweefsel dat door dunne vetlaagjes van elkander gescheiden wordt. Door dit vet blijft het vlees heerlijk mals en sappig. Als de kippendij uitgebeend wordt krijg je de kippensteak. Dit is malser dan de kipburger die van de borstfilet wordt gemaakt.

De kippenpoot kan op vele manieren worden bereid. Je kunt de poot enkele uren in kruiden marineren en daarna bakken, grillen of op de barbecue bereiden.

Herkomst

Een van de waarschijnlijke voorouders van de kip is het Bankivahoen, of rode kamhoen, een in het wild levend kamhoen uit het geslacht Gallus dat voorkomt in Zuidoost-AziŽ. Deze vogel komt in India en Zuidoost-AziŽ nog steeds in het wild voor.

In 3200 v.Chr. werden huishoenders gehouden in AziŽ, vooral in India. De Egyptenaren en Chinezen hielden reeds kippen vanaf het jaar 1400 v.Chr. De eerste gedomesticeerde kippen kwamen rond het jaar 700 v.Chr. in Zuid-Europa terecht. Tegenwoordig komen kippen vrijwel overal ter wereld voor.

Teelt

De kip komt uit het ei. Na 21 dagen broeden komt het kuiken uit het ei. Kuikens kunnen nadat ze uit het ei gekropen zijn meteen lopen, eten en piepen. Ze zullen de eerste dagen vooral doorbrengen in het zachte, warme dons van de moederkloek, daarna zullen ze meer zelfstandig op stap gaan. Aanvankelijk bestaat de vacht van een kuiken uitsluitend uit dons, maar al na enkele dagen verschijnen de eerste veertjes.

Kippen worden gehouden voor hun eieren en hun vlees. De manier waarop de kippen hun leven leiden, houdt veel mensen bezig. Het mooiste zou zijn, als de kip zijn natuurlijke gedrag kan blijven vertonen, dus al scharrelend zijn voedsel zoeken. Op de boerderij en bij particulieren zou dat mogelijk kunnen zijn, maar in de veehouderij worden de kippen met velen in een hok gehouden. Nadat ze hun gewenste gewicht hebben bereikt, worden ze geslacht en in de supermarkt te koop aangeboden.

Verkrijgbaar

Kippenpoten zijn in de supermarkt en bij de poelier te koop.

Leuke weetjes

Kippenvlees is erg gevoelig voor salmonellabesmetting. Zorg er voor dat kippenvlees altijd goed gaar is voor consumptie. Zorg voor een goede hygiŽne in de keuken en neem voor het snijden van kippenvlees een speciale snijplank, zodat andere levensmiddelen niet in contact komen met rauw kippenvlees.

Voedingswaarden van kip met vel ( per 100 gr. )
165
694
69,8
19,3
-
-
9,9
2,5
3,9
1,5
80
-
Vitamines van kip met vel ( per 100 gr. )
0,05
0,03
0,05
0,4
10
0,2
-
1,4
Mineralen van kip met vel ( per 100 gr. )
70
250
10
160
0,7
20
0,15
1,4