Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste recepten!

Kippenvleugel

Vertaling

Sayap ayam

Latijn

Gallus gallus domesticus

Kenmerken

Vleugels zijn voor vogels heel belangrijk, omdat zij doormiddel van vleugels kunnen vliegen. Ze zijn tijdens de evolutie uit de voorste ledematen ontstaan. De vleugels zijn met veren bedekt en ze worden door de sterke borstspieren aangestuurd. Aan het uiteinde van de vleugels bevinden zich de slagpennen, waarmee de vogel samen met de staartveren kan sturen. Kippen kunnen van nature vliegen, maar omdat ze door kruisingen logger en zwaarder zijn geworden, zullen ze hun vleugels hooguit gebruiken tijdens het rennen. Ze kunnen hooguit een paar meter omhoog fladderen.

De kippenvleugel bestaat uit drie delen. Meestal wordt het bovenste dunste deel verwijderd, omdat het niet zoveel vlees bevat en de kans bestaat dat dit deel tijdens het bakken verbrandt, omdat het zo dun is. Kippenvleugels worden op vele manieren bereid.

Smaak

Het bovenste dunne gedeelte van de vleugels wordt meestal weggesneden en gebruikt om er samen met het karkas bouillon van te trekken. De twee onderste dikkere delen worden op verschillende manieren bereid. Zo worden ze gemarineerd in verschillende kruiden en daarna gebraden, gegrild, gebakken, gefrituurd of op de barbecue gegaard. Ook kunnen ze gestoofd worden in een kruidige bouillon.

Herkomst

Een van de waarschijnlijke voorouders van de kip is het Bankivahoen of rode kamhoen, een in het wild levend kamhoen uit het geslacht Gallus dat voorkomt in Zuidoost-AziŽ. Deze vogel komt in India en Zuidoost-AziŽ nog steeds in het wild voor.

In 3200 v.Chr. werden huishoenders gehouden in AziŽ, vooral in India. De Egyptenaren en Chinezen hielden reeds kippen vanaf het jaar 1400 v.Chr. De eerste gedomesticeerde kippen kwamen rond het jaar 700 v.Chr. in Zuid-Europa terecht. Tegenwoordig komen kippen vrijwel overal ter wereld voor.

Teelt

De kip komt uit het ei. Na 21 dagen broeden komt het kuiken uit het ei. Kuikens kunnen nadat ze uit het ei gekropen zijn meteen lopen, eten en piepen. Ze zullen de eerste dagen vooral doorbrengen in het zachte, warme dons van de moederkloek, daarna zullen ze meer zelfstandig op stap gaan. Aanvankelijk bestaat de vacht van een kuiken uitsluitend uit dons, maar al na enkele dagen verschijnen de eerste veertjes.

Kippen worden gehouden voor hun eieren en hun vlees. De manier waarop de kippen hun leven leiden, houdt veel mensen bezig. Het mooiste zou zijn, als de kip zijn natuurlijke gedrag kan blijven vertonen, dus al scharrelend zijn voedsel zoeken. Op de boerderij en bij particulieren zou dat mogelijk kunnen zijn, maar in de veehouderij worden de kippen met velen in een hok gehouden. Nadat ze hun gewenste gewicht hebben bereikt, worden ze geslacht en in de supermarkt te koop aangeboden.

Verkrijgbaar

Kippenvleugels zijn gemarineerd, gekruid of naturel in de supermarkt en bij de poelier te koop.

Voedingswaarden van kip met vel ( per 100 gr. )
165
694
69,8
19,3
-
-
9,9
2,5
3,9
1,5
80
-
Vitamines van kip met vel ( per 100 gr. )
0,05
0,03
0,05
0,4
10
0,2
-
1,4
Mineralen van kip met vel ( per 100 gr. )
70
250
10
160
0,7
20
0,15
1,4