Kacang Hijau

Vertaling

Mung bonen

Latijn

Vigna radiata

Familie / soort

Vlinderbloemenfamilie

Kenmerken

Kacang hijau zijn de kleine, gedroogde zaden van de Vigna radiata plant. Ze zijn familie van bijvoorbeeld de azukiboon en de kousenband. Van buiten zijn ze fris groen, soms geel of bijna zwart, van binnen ivoorwit. De ronde zaden zijn 6 mm met een witte, ovale of streepvormige navel met een smalle, zwarte rand. Als je ze in het donker en luchtdicht bewaart, dan blijven ze nog jaren goed. De jonge peulen en zaden worden gekookt als groente of verwerkt in soepen.

Smaak

Omdat ze gedroogd zijn moet je ze eerst 6-12 uur weken in koud water en dan koken tot ze zacht zijn. Ze worden verwerkt in hartige, maar vaker nog in zoete gerechten, al dan niet ontveld.

In Korea bakt men van gemalen, geweekte mungboontjes (zonder vliesje) heerlijk, luchtige pannenkoekjes. Van de gedroogde boontjes wordt hun kwee meel gemalen, waar onder andere de bekende glasnoedels van worden gemaakt.

In IndonesiŽ eet men de kacang hijau (groene boon) gekookt als een soort pap met kokosmelk en palmsuiker. Als je ze laat ontkiemen ontstaat de bekende taugť, die verwerkt wordt in salades en wok gerechten.

Herkomst

De mungboon stamt uit India en wordt vooral in (sub)tropisch AziŽ, Oost-Afrika en in de CaraÔben verbouwd tot op hoogtes van 2000 meter.

Teelt

De mungboon (Vigna radiata) is een opgaande of windende, bossige, kruidachtige, eenjarige plant met 15-90 cm. lange stengels. De bloemkroon is groenig-geel of roze en circa 1,3 cm. lang. De peulen bevatten zes tot vijftien olijfgroene zaden.

De plant wordt ook als veevoer gebruikt. Het loof wordt afgesneden als de planten in bloei staan. Dan wordt het loof gedroogd tot stro. Ook wordt de plant als groenbemesting toegepast. Dan wordt de hele plant voor het bloeien ondergeploegd.

Verkrijgbaar

De gedroogde kacang hijau worden in de oosterse toko verkocht.