Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste updates!

Kokosijs

Vertaling

Es krim kelapa

Kenmerken

IJs gemaakt van kokos is minder zoet dan andere soorten ijs. Als je toch liever heel zoet ijs hebt, dan moet je extra suiker toevoegen. Er volgen een paar recepten voor kokos ijs, waarvan er 2 zonder eieren worden bereid. IJs zonder eieren smelt wat sneller, dus houd daar rekening mee. Je hoeft echter niet bang te zijn voor salmonellabesmetting.

Gebruik je wel eieren, dan moet je de custard goed verwarmen en tegen de kook aan houden. Niet echt koken, want dan gaat de custard schiften. In de recepten wordt soms slagroom en kokosroom gebruikt, maar als je dat te vet lijkt, neem dan in plaats van slagroom volle melk, of kokosmelk in plaats van kokosroom.

Het makkelijkste is het om ijs in een ijsmachine te bereiden. Het wordt daarin goed gemengd tijdens het koelen. Maar als je geen ijsmachine hebt, kan je het ijs natuurlijk ook in de diepvries maken. Je moet dan echter wel regelmatig het ijs doorroeren om ijskristallen te voorkomen.

Samenstelling

1e. recept:

Kokosijs met palmsuikersaus:

- 4 dl. kokosmelk
- 4 dl. gecondenseerde melk
- halve theelepel zout

Voor de gula djawa saus:

- 150 gr. gula djawa
- 1,5 dl. water
- 1 plakje verse gember van 1 cm, gekneusd
- 1 daun pandan
- dun geschaafde plakjes kokos voor erbij

Bereiden:

Koel de blikjes gecondenseerde melk en kokosmelk door en door. Roer in een kom beide soorten melk door elkaar. Voeg het zout toe en roer dit erdoor. Giet het mengsel in de bevroren kom van een ijsmachine en laat het mengsel draaien tot het dik is (30 tot 40 minuten). Doe het mengsel in een plastic bak met deksel en laat het bevriezen tot u het kunt scheppen. Doe, als je geen ijsmachine hebt, het mengsel in een ondiepe bak en zet het in de vriezer op de koudste stand. Klop het mengsel door als zich aan de randen ijskristallen vormen en zet het terug in de vriezer. Doe dit minstens tweemaal. Hoe vaker u dit doet, des de romiger het ijs. Meng voor de saus de suiker met het water en de gember in een steelpan. Roer op matig vuur tot de suiker is opgelost en breng de vloeistof aan de kook. Doe eventueel het pandanblad erbij. Temper het vuur en laat 3 tot 4 minuten zachtjes koken. Zet de saus zolang apart. Dien het ijs op met plakjes kokos en serveer de saus er heet, warm of koud bij.

2e. recept:

- 250 ml. melk
- 425 gr. kokosroom
- 350 ml. extra dikke room
- 100 gr. geraspte kokos (eventueel)

Bereiding:

Melk en kokosroom in een keukenmachine of blender schenken en goed mixen. Room en geraspte kokos erdoor roeren. In een ijsmachine schenken en invriezen volgens de gebruiksaanwijzing.

3e. recept:

IngrediŽnten:

- 80 gr. fijne tafelsuiker
- 3,25 dl. kokosroom
- 1 dl. slagroom
- 4 eidooiers

Bereiding:

Breng de kokosroom met de slagroom aan de kook. Klop de eidooiers met de suiker tot een licht en schuimig mengsel. Schenk het hete melkmengsel voorzichtig bij de eidooiers, roer goed en schenk het mengsel terug in de pan. Verwarm alles op heel zacht vuur tot het mengsel dikker wordt, maar laat het vooral niet koken. Laat het al roerend afkoelen. Draai hiervan ijs in de ijsmachine of bevries het in een diepvriesdoos in circa 6 uur, schep het mengsel dan elk uur om met een vork. Serveer het ijs in glazen en schaaf er lange, dunne repen verse kokos over.

Smaak

Door het gebruik van kokosmelk, of kokosroom zal het ijs een zachte kokossmaak hebben. Bovendien krijgt het door het gebruik van room een volle smaak. Zelf bepaal je hoe zoet je het ijs wilt hebben. Het eerste recept krijgt het zoete van de gecondenseerde melk en de saus, het tweede recept gebruikt geen toegevoegde suiker, alleen de zoete smaak van de kokos, terwijl het derde recept met toegevoegde suiker werkt. Ieder zijn eigen smaak.

Verkrijgbaar

Kokosijs is ook in de supermarkt te koop.