Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kerrieblad

Vertaling

Daun kari

Latijn

Murraya koenigii

Familie / soort

Wijnruitfamilie

Kenmerken

De kerrieboom is een tropische en subtropische boom, die oorspronkelijk uit India komt. De bladeren van de boom staan bekend als kerrieblad en vormen een belangrijk kruid in de keuken van India en Sri-Lanka. Kerrieblad wordt in deze gebieden veel gebruikt bij het bereiden van curries, maar heeft met kerriepoeder niets van doen.

De kerrieboom is meer een struik. Hij groeit tot een hoogte van 4 tot 6 meter. De bladeren zijn geveerd en hebben 11 tot 21 afzonderlijke aromatische blaadjes van 2 tot 4 centimeter. De boom bloeit in trossen met kleine witte, geurige bloemen. De boom produceert zwarte glimmende bessen. Ze zijn eetbaar, smaken zoet, maar de zaden zijn giftig.

Smaak

De verse blaadjes moet je van de steeltjes ritsen en in matig hete olie of in ghee (Indiase geklaarde boter) bakken tot de geur vrijkomt. Traditioneel worden ze vaak samen met bijvoorbeeld mosterdzaadjes of een gesnipperde ui in het begin van een recept in de hete olie gebakken. De blaadjes moeten gebakken worden, anders geven ze hun smaak niet af. Tijdens het bakken in olie knettert het en de kerrieblaadjes worden doorschijnend. Meestoven in een curry of in (Thaise) roerbakgerechten kan ook. Let op, de blaadjes gaan na aankoop erg snel achteruit: ze worden bruin, drogen uit en verliezen hun smaak. Eventueel vlak na aankoop invriezen.

Verse blaadjes zijn in Nederland bijna niet te koop. Als ze nog erg jong en fris zijn kunnen ze als smaakmaker op het einde van een gerecht worden toegevoegd, maar meestal zijn de blaadjes al wat ouder en taaier en dus minder lekker om op te eten. In dunne reepjes snijden kan al wat helpen en er voor het eten weer uitvissen ook. Gedroogde blaadjes zijn wel te vinden, maar ze hebben hun smaak vrijwel verloren. Misschien dat de toko de blaadjes in de vriezer heeft.

Teelt

De kerrieboom komt oorspronkelijk uit India en omliggende landen. Hij groeit van Sri Lanka tot aan de Himalaya, van Vietnam tot aan Pakistan. Hij verdraagt de tropische warmte, maar groeit ook prima in subtropische gebieden. In de bergen tot een hoogte van 1500 meter.

Voor de commerciële teelt is de kerrieboom minder geschikt, omdat de verse bladeren slecht te bewaren zijn. Ze worden veelal in tuinen aangeplant voor eigen gebruik.

Verkrijgbaar

Oosterse toko's verkopen de bladeren vaak diepgevroren of gedroogd.