Arak

Vertaling

Palmwijn

Kenmerken

Arak is een kleurloze, alcoholische drank, die wordt gedestilleerd uit het sap van de bloesem van de kokospalm, de zogenaamde melasse of palmsuiker. Door de drank in houten vaten te bewaren, krijgt het een donkere kleur, afhankelijk van de houtsoort. Deze arak is niet te verwarren met de Arabische arak, dit is een anijsbrandewijn.

Op Bali wordt de arak uit de lontarpalm gewonnen en als offergave gebruikt. Om de kleur en de fermentatie te bevorderen wordt er gefermenteerde rode rijst en gist aan toegevoegd.

De arak wordt in IndonesiŽ vaak puur gedronken, maar meestal wordt het in cocktails of punch gebruikt.

Soorten

- Batavia-arak
- Ceylon arrack

Samenstelling

Uit de bloemen van de kokospalm wordt een melkachtig sap gewonnen. Dit wordt gedaan voordat de bloemen opengaan. Het sap fermenteert snel en er ontstaat een licht alcoholische drank genaamd tuak, of palmwijn. Dit wordt gedestilleerd en opgeslagen in vaten van hout (meestal halmilla of teak). Het eindproduct is een drank met een alcoholpercentage tussen de 30% en 50%, met een smaak tussen whisky en rum.

Smaak

De smaak van arak ligt tussen rum en wisky, met een lichte houtsmaak door het gebruikte hout van de vaten, waarin de arak is opgeslagen. Hoe ouder de arak hoe donkerder van kleur en uitgesprokener de smaak van kokos, vanille en chocolade. De jonge arak is kleurloos en smaakt als witte rum.

Herkomst

Oorspronkelijk komt arak uit ArabiŽ. Vandaaruit is het naar Sri Lanka en IndonesiŽ gebracht.

Verkrijgbaar

Arak is hier moeilijk te vinden, maar in de luxere drankenspeciaalzaak is hij misschien te koop.

Leuke weetjes

Hoewel alcohol voor moslims verboden is, wordt door sommige moslims arak niet als verboden beschouwd, omdat het niet gemaakt is van graan of fruit, maar uit kokosbloesem.