Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Laurierblad

Latijn

Laurus nobilis

Familie / soort

Laurierfamilie

Kenmerken

Van de laurierboom wordt het blad als kruid in de keuken gebruikt. De laurierboom is bladhoudend en kan wel 10 meter hoog worden. In ons klimaat wordt hij als struik in potten gekweekt en in de vorm van een piramide gesnoeid. De bladeren zijn ovaal tot eirond, puntig met een golvende rand. Ze worden tot 10 centimeter groot en zijn glimmend, donkergroen van kleur. De plant bloeit met trosvormige geel/groene bloemen, waaruit donkerpaarse bessen ontstaan.

Het blad wordt meestal gedroogd verkocht en wordt gebruikt in stoofschotels en soepen. Om de smaak volledig te laten uitkomen moet het blad lang worden meegestoofd. Voor het opdienen wordt het blad uit het gerecht verwijderd.

Samenstelling

De bladeren worden het hele jaar door geplukt. Daarna worden ze gedroogd. Dat gebeurt het beste bij een lage temperatuur en uit de zon, want zo blijft de kleur en het aroma het beste bewaard. De bladeren hebben de neiging om om te krullen. Om dit te voorkomen worden ze na het drogen onder een plank plat gedrukt. De bladeren bevatten veel vluchtige oliën, die tijdens het bewaren vervliegen. Daarom is het beter om de bladeren in een luchtdichte pot te bewaren. Omdat laurierblad een sterke smaak afgeeft moet je het spaarzaam toepassen.

Smaak

Laurier heeft een aromatisch bittere smaak. Het past goed in alle gerechten waarin vloeistoffen worden gebruikt. Omdat laurier een aangename smaak afgeeft zal een gerecht niet door de smaak van laurier bedorven worden. Toch wordt het met mate toegepast, want de lauriersmaak mag in een gerecht niet overheersen.

Laurierblad wordt vaak gebruikt in sauzen, stampotten, hachee, marinades, wildgerechten, soepen en voor het inleggen van augurken en zo voort. Laurierblad is een onderdeel van het bouquet garni. Dat is een kruidenmix van laurier, peterselie en tijm. Het wordt gebruikt voor het trekken van bouillon.

Herkomst

Laurier is afkomstig uit vooral het oostelijk Middellandse Zeegebied, uit landen als Turkije, Georgië en Griekenland.

Teelt

De laurierboom groeit goed in een gematigd klimaat met zachte winters. Hij groeit in het Middellandse zeegebied. In midden europa kan laurier als kuipplant worden gehouden, dus 's winters binnen en 's zomers op het terras.

Laurier wordt meestal vermeerderd door het nemen van stekken. Het zaaien gaat moeilijk, want het zaad verrot heel snel. Jonge scheuten wortelen na 6 tot 9 maanden. De struik houdt van een vochtige goed bemeste bodem. De jonge planten moeten tegen te sterke zonnestralen beschermd worden. Eenmaal goed aangeslagen houden ze van volop licht. Snoeien verdragen ze prima, want dan zullen steeds weer nieuwe uitlopers ontstaan. Deze jonge bladeren kunnen vers prima gebruikt worden. Zij zijn zachter van smaak dan de gedroogde bladeren.

Verkrijgbaar

Gedroogde laurierbladeren zijn in de supermarkt en in de oosterse toko te koop.

Leuke weetjes

Als er ongedierte in het meel zit, voeg dan vier laurierbladeren per kg bij het meel. Laurierbladeren houden ook het ongedierte uit je bonen, linzen en andere voorraadpotten.

Enkele blaadjes laurier laten koken in water, is een goed middel om vet of futloos haar mee te spoelen. Laurier wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering. Geeft kracht en is opwekkend en mede daardoor een natuurlijk antidepressivum.

Laurier werkt antiseptisch op de luchtwegen. Helpt bij griep, tandpijn en aften.
Ook bij sinusitis, keelpijn, bronchitis brengt laurier verlichting. Het is tevens vochtafdrijvend. Laurier heeft een narcotiserende werking.