Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste updates!

Ananas

Vertaling

Nanas

Latijn

Ananas comosus

Familie / soort

Bromelia / fruit

Kenmerken

De ananas is een grote samengestelde vrucht en ontstaat uit vele kleine besjes die samengroeien. Hij heeft bovenop een rozet van bladeren en is cilindrisch tot kegelvormig. De kleur van de schil is groenachtig tot bruinachtig. De grootte, de vorm, de smaak en de kleur kunnen zeer verschillen. Dat is afhankelijk van de variŰteit.

De ananas bevat bromela´ne. Dit is een enzym, dat eiwit verteert. Deze stof wordt gebruikt om vlees malser te maken. Dit enzym bevindt zich voornamelijk in de steel. Omdat gelatine ook eiwit bevat kan men verse ananas niet gebruiken in gerechten in combinatie met gelatine.

Hoe schil je een ananas: je snijdt boven- en onderkant van de vrucht. Dan snijd je met een scherp mes de schil ruim van het vruchtvlees, zo, dat alleen de zwarte ogen nog blijven zitten. Die snijd je daarna uit het vruchtvlees en daarna snijd je de vrucht in de lengte door en daarna nog eens in de lengte doorsnijden. Nu kun je de harde kern verwijderen en is de vrucht klaar voor consumptie. Er bestaat echter ook een soort ananasboor. De ronde onderkant bevat tandjes, die door het vruchtvlees snijden. Tegelijkertijd snijdt de schijf de ananas in een spiraal uit de schil.

Soorten

- Smooth cayenne
- Natal queen
- Red spanish
- Milagre˝a

Smaak

Het vruchtvlees van de ananas is lichtgeel tot geel en de smaak is zoet tot zoetzuur.

Herkomst

De ananas is een tropische plant, die oorspronkelijk afkomstig is uit BraziliŰ, Bolivia en Paraguay. Tegenwoordig wordt hij overal in de tropen verbouwd, maar de hoofdproducenten zijn Hawa´, de Filipijnen, Zuidoost-AziŰ, Florida en Cuba.

Teelt

Als de ananas vroeg wordt geoogst, is er een tweede oogst mogelijk. De vrucht blijft dan wel wat kleiner. Als men de bladrozet die zich boven op de ananas bevindt afsnijdt en weer in de grond poot, zal zich een nieuwe plant ontwikkelen.

Verkrijgbaar

De ananas is in elke supermarkt, op de markt en bij de groenteboer te koop. Ook wordt de ananas in blik verkocht.

Leuke weetjes

De kolibrie is de natuurlijke bestuiver van de ananas. Na de bestuiving ontstaan zaden en omdat zaden een negatief effect hebben op de kwaliteit van het fruit werd in Hawa´ de invoer van kolibries verboden. De ananasbloem hoeft niet bevrucht te worden om een vrucht te vormen.

Voedingswaarden van ananas ( per 100 gr. )
61
256
83,4
0,5
13,5
12,4
0,2
-
-
-
-
1,4
Vitamines van ananas ( per 100 gr. )
-
0,06
0,02
0,08
4
-
23
-
Mineralen van ananas ( per 100 gr. )
2
170
16
9
0,4
20
0,1
0,1