Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste recepten!

Loempiavel

Vertaling

Kulit lumpia

Kenmerken

Een loempiavel is een dunne, stevige, wit/gele pannenkoek, die je gebruikt voor het maken van loempia's. Ze zijn gemaakt van water, zout, bloem, olie en eiwit. Je kunt ze zelf maken, maar ze zijn ook kant en klaar te koop. De toko heeft ze in de diepvries in verschillende maten. Ze zijn verpakt in pakken van 30, 40 of 50 stuks.

Als je de diepvriesvellen neemt, dan moet je ze eerst rustig laten ontdooien. De vellen zijn redelijk sterk, maar je moet ze voorzichtig behandelen, want anders kunnen er scheuren in de vellen ontstaan. Deze zijn echter op een simpele manier weer te repareren. Je maakt een papje van water en bloem, roer dit goed door en bestrijk de scheur met dit mengsel. Het papje werkt als een soort lijm en van de scheur is niks meer te zien. Zo lijm je ook het laatste stukje vel vast als je de loempia hebt gevouwen. Tijdens het bakken kan zo geen olie in je loempia dringen.

De ontdooide vellen zullen snel uitdrogen, als je ze onbedekt op het aanrecht bewaart. Leg er een vochtige theedoek over heen, of leg ze weer terug in de originele verpakking. Droge vellen zijn niet meer te gebruiken, want ze zullen snel breken. Vul ze met bijvoorbeeld een mengsel van geweekte glasnoedels, groente, vlees en gebakken ei. Hoewel je hier loempia's bij de Chinees haalt, zijn ze in China niet erg populair. Dat is anders in Vietnam (cha gio), Thailand (poh pia thoht) en IndonesiŽ (lumpia). Loempiavellen zijn in principe al gaar, je kunt ze dus ook rauw als wrap eten als je wilt, eventueel eerst ingesmeerd met wat zoete bonen- of hoisinsaus.

Samenstelling

Het volgende recept is om zelf de loempiavellen te bakken. Je hebt daarvoor nodig:

- 1 eiwit, 50 gr. maÔzena
- 200 gram gewone bloem
- zout
- water
- olie

Roer de ingrediŽnten tot een dun beslag, iets dunner dan pannenkoekenbeslag. Roer er ook een paar eetlepels olie door heen. Maak een koekenpan met anti-aanbaklaag matig warm. Laat een beetje olie warm worden en schenk een flinke laag beslag in de pan. Wacht een paar seconden en giet dan het overtollige beslag uit de pan. Er blijft nu een dun laagje in de pan achter. Bak de koek langzaam aan ťťn kant gaar, dus niet omdraaien. Laat de koek op een rek afkoelen en gebruik hem volgens recept.

Smaak

Het loempiavel op zich heeft weinig smaak. De inhoud zorgt voor de smaak. Bak de loempia's in veel hete olie mooi bruin en krokant en serveer er een dipsaus naar keuze bij.

Herkomst

Loempia's komen uit China, maar tegenwoordig worden ze meer in Vietnam, IndonesiŽ en Thailand gegeten.

Verkrijgbaar

Loempiavellen koop je in de oosterse toko. Ze worden bewaard in de diepvries. Sommige goed gesorteerde supermarkten verkopen de diepvriesvellen ook.