Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Lontong

Kenmerken

Met nasi impit en lontong wordt ongeveer het zelfde bedoeld. Alleen de manier waarop het wordt verpakt is anders. Lontong is gekookte rijst die strak in bananenblad wordt gerold, om daarna nog te worden gestoomd. Nasi (h)impit wordt op de zelfde manier gekookt, maar daarna wordt het in vierkante vormen geperst, die gemaakt worden van kokosbladeren. Zij worden als vierkante mandjes gevlochten. Deze rijst wordt in MaleisiŽ ketupat genoemd. In Nederland wordt lontong in plastic zakjes verkocht. Door het koken van de rijst zet de rijst uit en perst zich zodoende samen. Na lang koken is de rijst een vaste substantie geworden, die nadat het is afgekoeld in blokjes wordt gesneden en opgediend.

Lontong is gestoomde rijst die in rollen worden gemaakt. Voor het eten worden de rollen in plakken gesneden en aan het gerecht toegevoegd. Vaak wordt het gegeten bij allerlei soorten soep, gado-gado, karedok, ketoprak, gulai en sate's.

Samenstelling

Lontong wordt gemaakt van voorgekookte rijst die in bananenbladeren wordt gerold. De rollen worden met cocktailprikkers dicht gemaakt. Daarna worden de rijstrollen nog eens een uur gekookt of gestoomd. Door het koken gaan de korrels stuk en door het samenpersen ontstaat er een vaste rijstrol. Door de bananenbladeren is de buitenkant van de rijstrol licht groen en heeft het ook de smaak van het bananenblad aangenomen. De rijst op zich heeft een neutrale smaak en neemt in de gerechten gemakkelijk de smaak van het bepaalde gerecht aan. Lontong gemaakt in een plastic zakje heeft de kleur en de smaak van het bananenblad niet, dus die lontong mist de originele smaak.

Als je geen bananenblad hebt en je wilt toch lontong maken, neem dan de zakjes die in de toko te koop worden aangeboden. Dit zijn speciale zakjes, die veilig kunnen worden gebruikt. Neem je zelf een plastic zak, dan kan het gebeuren dat het plastic zacht wordt door de hitte en daardoor plastic deeltjes in de rijst komen. Dat is niet zo gezond.

Om het helemaal zonder plastic te maken, kan je de rijst een uur in ruim water koken. Neem 3 tot 4 keer het volume van de rijst. Daarna doe je de rijst in een vorm. Je drukt de rijst goed aan, legt een doek op de rijst en daarop leg je een zwaar gewicht. Zet de vorm in de koelkast en laat de rijst opstijven. Eenmaal koud kan je de lontong in stukken snijden en gebruiken.

Smaak

Lontong heeft de smaak van gewone gekookte rijst. De kruiden van het gerecht waarbij de lontong wordt geserveerd zorgt voor de smaak. Vaak wordt lontong als alternatief voor gewone gekookte rijst gebruikt. Het smaakt heerlijk bij sate met pindasaus, of een vleescurry met een kokossaus. Op Java wordt lontong traditioneel geserveerd bij lontong sayur met stukjes chayote, tempeh, tahu, gekookte eieren, sambal en kroepoek.

Verkrijgbaar

De zakjes met rijst zijn bij de oosterse toko te koop.

Voedingswaarden lontong ( per 100 gr. )
96
403
75,3
2,5
20
-
0,4
0,1
0,1
0,1
-
0,8
Vitamines lontong ( per 100 gr. )
-
0,03
0,02
0,1
20
-
-
-
Mineralen lontong ( per 100 gr. )
3
60
6
40
0,3
10
0,06
0,5