Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste recepten!

Lap Cheong

Kenmerken

Chinese worstjes, ook wel lap cheong, laap cheung of lap cheung genoemd, worden gemaakt van vet varkensvlees. Het zijn harde gedroogde worsten, die later in de gerechten worden meegekookt, of gestoomd. Er zijn veel verschillende soorten Chinese worst, dus ook verschillende recepten. Vaak smaken de worstjes zoet en soms zijn ze gerookt. Door het gebruik van verschillende kruiden zijn de worstjes ook anders van smaak. Om te voorkomen dat de worsten tijdens het drogen bederven, wordt er zelfs alcohol, veel suiker en conserveringszout toegevoegd.

De worstjes zijn erg populair in het zuiden van China, Hong Kong en Zuidoost AziŽ. Het maken van de worst is een hele traditie geworden. Ze worden als smaakmakers in rijstgerechten meegestoomd. Als ze moeten worden gebakken, dan is er beslist geen olie nodig, want het vet in de worst is genoeg om de worsten te bakken.

In principe zijn er twee soorten laap cheung. De ene is alleen met varkensvlees en varkensvet, terwijl de andere worst van eendenlever wordt gemaakt. De variaties in gebruik van ingrediŽnten is enorm. Daarom is het goed om zelf uit te proberen welke soort je het beste bevalt.

Soorten

- Lap chang
- Run chang
- Nuomi chang
- Xue chang

Samenstelling

Ingredienten:

- 400 - 500 gr. varkensvet
- 1,25 kg. mager varkensvlees
- 10 gr. zout
- half kopje sojasaus
- half kopje suiker
- kwart kopje Chinese rozen wijn (mei kwei lu) of Shaoshing rijstwijn
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel 5 kruidenpoeder
- 5 gr. colorozozout

Snijd het vet en het vlees zo fijn mogelijk. Strooi de kruiden er over en meng dit goed door elkaar. Laat het een nacht marineren. Gebruik voor het worstenvel varkensdarmen of synthetische darm met een doorsnede van 2 cm. Stop 20 cm. darm vol met het vleesmengsel, knoop de uiteinden goed dicht en knoop de worst in het midden af, zodat je twee kleinere worstjes naast elkaar hebt. Laat de worstjes op een luchtige droge plaats drogen tot ze hard zijn. Dit duurt een paar dagen.

Smaak

De gedroogde worst snijd je in dunne plakjes en die leg je op de rijst in de stoompan. Stoom de rijst zoals je gewend bent. De sappen en het vet uit de worst dienen als smaakmaker voor je rijstgerecht. De plakjes worst eet je als vlees in je gerecht. Omdat de smaak vrij intens en vet is, heb je genoeg aan twee worstjes per gerecht. Ook kun je stukjes lap cheung uitbakken en in de nasi goreng, in de loempia of groentegerechten gebruiken. Natuurlijk kan je lap cheung ook zo als snack eten, al is de worst wel wat vet. Om het vet enigszins te verwijderen voor het gebruik, worden ze even gekookt om het meeste vet te laten smelten.

De smaak van lap cheung wordt bepaald door het gebruik van de kruiden en het soort vulling. Zo zullen er recepten zijn die geen varkensvlees gebruiken, maar een ander soort vlees. Ook het gebruik van wijn of zelfs wisky bepaalt de smaak. Een worst gemaakt van lever smaakt natuurlijk anders dan die van varkensvlees. Gedroogd of gerookt maakt veel uit in smaak.

Goed bereide lap cheung kan ongeopend enkele maanden op kamertemperatuur bewaard worden zonder te bederven. In de koelkast of in de vriezer is lap cheung lang te bewaren. Op deze manier is het mogelijk voor de mensen om een wintervoorraad aan te leggen. Drogen en roken is een prima conserveringsmiddel voor vlees en visproducten.

Herkomst

In 1894 werd laap cheung uitgevonden door de Kantonees Su Depei. Vooral op het platteland is het maken van deze worstsoort een manier om voedsel te conserveren, om zodoende tijdens de wintermaanden te kunnen beschikken over vlees.

Verkrijgbaar

De Chinese worst is te koop in de Chinese supermarkt en in de diepvries van de oosterse toko.