Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste recepten!

Mango

Vertaling

Mangga

Latijn

Mangifera indica

Familie / soort

Pruikenboomfamilie

Kenmerken

De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5Ė40 cm. lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten. De schil is tot 2 mm dik, glad en glanzend. Als de vrucht rijp is, kan deze groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd zijn. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt zoet-aromatisch en verspreidt een zoete geur. De smaak hangt ook af van het gehalte aan terpentijn, wat bij goede rassen laag is. Aan de hand van de geur is ook de rijpingsgraad betrouwbaar vast te stellen, want er zijn immers ook vruchten die rijp groen van kleur zijn. De steenpit is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.

De groenblijvende boom kan een hoogte van 40 m bereiken. De boom heeft een dichte, brede kruin. De bladeren zijn leerachtig, glad, glanzend, donkergroen. Het blad is 15Ė30 cm. lang en tot 3,5 cm. breed. De eindstandige, vertakte bloeiwijzen kunnen tot 100.000, enkele millimeters grote, gelige of rozige bloemetjes bevatten. Van deze bloemen wordt maar een klein deel bestoven en rijpt een nog kleiner deel uit tot volwassen vruchten. Als de bloemen verwelkt zijn duurt het nog drie tot zes maanden voordat de vrucht rijp is. De rijpe vrucht hangt aan een lange steel en kan tot twee kilo zwaar worden.

Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten en onrijpe vruchten kunnen als groente worden bereid of worden ingelegd in zoetzure curries. De bloesem van de mangoboom is ook eetbaar en levert bovendien een zoete honing. Het hout van de mangoboom kan worden gebruikt voor de fabricage van meubels.

Mango bevat enzymen die eiwitten afbreken door de eiwitketens in stukjes te knippen. Mango is dan ook moeilijk met ijs, melk of vlees te combineren. Daarom moet je mango voor gebruik in combinatie met zuivel of gelatine blancheren. Door dit blancheren worden de enzymen (proteasen) inactief.

Soorten

- Haden
- Osteen
- arumanis
- Bapang
- Bengkulu

Smaak

De mango is een aromatische vrucht, met sappig zoet vruchtvlees. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig tot bijna boterzacht. De vrucht smaakt friszoet en verspreidt een zoete geur. Mango's worden rijp als handfruit gegeten. Er zijn ondertussen door kruisingen meer dan 1000 variŽteiten, met ieder zijn eigen specifieke smaak, geur, vorm en kleur. De vruchten worden tot sap, jam, of ijs verwerkt. De onrijpe mango wordt als groente in gerechten gebruikt, of in chutneys verwerkt. Bewaar mango's niet in de koelkast, want dan verliezen ze veel van hun smaak.

De mango wordt halfrijp geplukt, want anders zou hij niet te vervoeren zijn. Na een dag of drie zijn deze vruchten ook rijp. Rijpe mango's herken je aan de typische geur en als je er zacht op drukt moet het vruchtvlees licht meegeven. Onrijpe mango's worden geraspt of heel dun gesneden in salades, rudjak en allerlei visgerechten gebruikt.

Herkomst

De mango komt van nature voor in India waar de vrucht en de boom heilig zijn. De mango speelt een rol in de symboliek van het boeddhisme. Sinds 1830 wordt de plant wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt, het meest noordelijk in IsraŽl en Florida.

Tegenwoordig groeit de mangoboom in alle (sub)tropische gebieden op aarde, zoals in USA, Mexico. in Zuid Amerika, de Cariben, Kenia, Ivoorkust, Thailand, IndonesiŽ, Filippijnen en AustraliŽ. In Europa wordt de mango op de Canarische Eilanden en langs de Costa del Sol aangeplant. India is de grootste producent van mango's, met een productie van meer dan tien miljoen ton per jaar.

Teelt

Mango's worden doormiddel van zaaien vermeerderd. In de tropen kunnen de pitten van rijpe mango's zo in de grond gepoot worden. Er zal vrij snel een kiem ontstaan, die uitgroeit tot een mangoboom. Pitten van mango's die in de winkel worden verkocht zijn niet helemaal gerijpt. Om toch een redelijk resultaat te krijgen, zal de pit moeten worden opengebroken en de kern wordt dan gepoot. Omdat de vrucht halfrijp is geplukt heeft de pit niet voldoende kiemkracht om de harde schaal te doorbreken.

Mangobomen kunnen op verschillende soorten bodems staan, maar ze groeien en functioneren het best op een losse, schrale bodem. Mangobomen kunnen goed tegen droogte. Om goede rijpe mangoís te krijgen is er zelfs een periode van 3 droge maanden nodig. De maanden waarin de verschillende soorten mangoís worden geoogst verschillen van elkaar. Doordat er verschillende soorten mangobomen in een regio zijn, verleng je het mangoseizoen. Wereldwijd kunnen mangoís het gehele jaar door geoogst worden, waardoor ze het hele jaar in de winkel verkrijgbaar zijn.

Verkrijgbaar

Verse mango's zijn het hele jaar in de supermarkt en bij de groentespeciaalzaak te koop.

Voedingswaarden van mango ( per 100 gr. )
61
259
83,3
1,1
12,8
12,2
0,3
-
-
0,1
-
1,5
Vitamines van mango ( per 100 gr. )
0,1
0,05
0,05
0,04
20
-
36
-
Mineralen van mango ( per 100 gr. )
5
190
12
12
0,2
10
0,1
0,07