Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Madame Jeanette

Latijn

Capsicum chinense

Familie / soort

Chilipeper / nachtschade

Kenmerken

Madame Jeanette behoort tot de soort Capsicum chinense. Het is een zeer hete peper, die vooral in Surinaamse gerechten wordt gebruikt. Het is een korte, dikke, gedeukte, enigszins geblokte, soms iets puntige peper, die een beetje lijkt op een mini paprika. De kleur is licht geel tot donkergeel/oranje. In de supermarkt wordt vaak de Adjumapeper als madame Jeanette aangeboden. Je kunt ze het hele jaar kopen, al zijn ze in de winterperiode moeilijker te vinden.

Soorten

- Habanero orange
- Habanero chocolate
- Habanero mustard
- Trinidad moruga scorpion yellow

Smaak

De Madame Jeanette is een zeer hete, aromatische peper. De scherpe smaak van pepers wordt veroorzaakt door de stof capsaicine, die zich vooral concentreert in de zaadlijsten en pitjes van de peper. Capsaicine lost nauwelijks op in water, maar zeer goed in vet en alcohol. Spoelen met water helpt dus niet om de hete smaak weg te krijgen, melk wel. En ook alcohol, mits voldoende sterk.

Meestal wordt de Madame Jeanette in zijn geheel meegekookt om later uit het gerecht te worden verwijderd. De zeer ervaren gebruiker waagt het erop om de peper ook te eten. Pepers worden als smaakmakers aan gerechten toegevoegd. De Madame Jeanette wordt veel gebruikt in de Surinaamse en Antilliaanse keuken en combineert uitstekend met tomaten en gerechten met tropische vruchten. Vaak wordt de Madame Jeanette in zijn geheel in gerechten gebruikt, waarbij het aroma en de typische geur in het gerecht trekt samen met een deel van de scherpte.

Er zijn ontzettend veel sambalrecepten waarvoor je madame jeanette kunt gebruiken. Als je zelfgemaakte sambal langer wilt bewaren, dan moet je wat azijn aan het recept toevoegen. Een voorbeeld van een sambal met madame jeanette is de bekende duivelse sambal, ook wel sambal setan genoemd. Omdat hierin geen azijn wordt gebruikt is de sambal matig houdbaar. Je hebt er voor nodig:

- 100 gr. gele Madam Jeanette pepers
- 4 teentjes knoflook
- 8 sjalotjes
- 50 ml. zonnebloem olie
- klein beetje zout

De ingrediënten snijd je eerst grof. Dan bak je ze in de olie gaar. Daarna maal je ze met de staafmixer tot de gewenste dikte.

Herkomst

De chilipeper komt uit Zuid Amerika en werd daar door onder andere de Inca’s verbouwd voor medicinale doeleinden. In 1493 bracht Columbus de peper mee terug naar Spanje, vandaar de naam Spaanse peper. Het is een éénjarige, kruidachtige plant van 30 tot 90 centimeter hoog en is door de Europeanen over de hele wereld verspreid. Er bestaan ook meerjarige varianten, bijvoorbeeld de tabascoplant. Inmiddels is chilipeper de meest verbouwde en geconsumeerde specerij ter wereld.

Teelt

Zaden van de Madame Jeanette zaai je van eind maart tot begin juni bij minimaal 20°C binnenshuis, of in een kasje. Na circa 7 weken uitplanten en geleiden met touw of stokken. Het is aan te raden om de zaden eerst te weken in water. Dat maakt ze zachter waardoor ze makkelijker kiemen.

Zaai de zaden oppervlakkig tot max. ½ cm. diep in goede zaaigrond en dek ze licht af met een beetje zaaigrond. Zorg ervoor dat de zaaigrond vochtig is maar niet doorweekt. Je kunt ook in aparte potjes zaaien, die je dan met een deksel of wat huishoudfolie afdekt. Houd de grond goed vochtig maar zeker niet te nat om te voorkomen dat de zaden beschimmelen.

Zodra de zaailingen opkomen moet het deksel of het huishoudfolie worden verwijderd. Enkele weken na het ontkiemen kun je de zaailing verpotten. Zet de zaailingen in diepe potten zodat de wortel alle ruimte krijgt. De wortels van peperzaailingen zijn zeer kwetsbaar, dus wees erg voorzichtig met het wortelstelsel. Zet de zaailing op een zonnige en beschutte plaats. Het liefst in een kas of serre. Omdat pepersoorten onderling zeer gemakkelijk kruisen (kruisbestuiving) is het belangrijk om de verschillende soorten apart te zetten zodat er geen kruisbestuiving kan plaatsvinden. Pepers kunnen worden geoogst door met een schaar de vrucht af te knippen.

Verkrijgbaar

Madame Jeanette pepers zijn in de supermarkt, bij de groente speciaalzaak en bij de oosterse toko's te koop.

Leuke weetjes

Oorspronkelijk komt Madame Jeanette uit Suriname en schijnt vernoemd te zijn naar een hete dame uit Paramaribo. Deze dame oefende het oudste beroep van de wereld nogal vurig uit. Vandaar de naam.