Munt

Vertaling

Mint

Latijn

Mentha

Familie / soort

Lamiaceae / lipbloemigen

Kenmerken

Munt is een geslacht van meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie. Er bestaan over de 30 soorten munt. Ze hebben een brede verspreiding van ondergrondse en bovengrondse uitlopers en rechtopstaande, vierkante, vertakte stengels. De bladeren staan ​​in tegenovergestelde paren en zijn langwerpig tot lancetvormig, vaak donzig en met een gezaagde rand. De kleur van de bladeren varieert van donkergroen naar grijs-groen tot paars, blauw en soms lichtgeel. De bloemen zijn wit tot paars, die één tot vier zaden voort brengen. Ze worden al naar de soort tussen de 10 en 120 centimeter hoog. Ze hebben sterk geurende stoffen (menthol) die gebruikt worden in diverse producten als smaak- en geurstof, bijvoorbeeld in snoep, thee en tandpasta. De muntolie wordt met name gewonnen uit pepermunt en aarmunt. In de supermarkt of bij de groenteboer wordt meestal aarmunt verkocht.

De meeste soorten munt komen op het noordelijk halfrond voor, terwijl op het zuidelijk halfrond en in de tropen maar enkele soorten munt groeien.

Soorten

- Watermunt
- Akkermunt
- Hertsmunt
- Polei
- Aarmunt
- Witte munt
- Citroenmunt
- Basilicummunt
- Pepermunt

Smaak

Het blad, vers of gedroogd, wordt in de keuken gebruikt. Verse munt heeft meestal de voorkeur boven gedroogde munt. De bladeren hebben een warme, frisse, aromatische, zoete smaak met een koele afdronk. Muntbladeren worden gebruikt in thee, dranken, gelei, siroop, snoep en ijs. In gerechten uit het Midden-Oosten wordt munt gebruikt in gerechten met lamsvlees, terwijl in Brits en Amerikaanse gerechten, muntsaus en muntgelei worden gebruikt.

Muntthee wordt in Arabische landen veel gedronken. Het aanbieden van muntthee wordt daar gezien als een teken van gastvrijheid. Munt is een belangrijk ingrediënt in de zgn.Touareg thee, een populaire thee in het noorden van Afrika en Arabische landen.

Alcoholische dranken worden soms voorzien van munt voor de smaak of garnering, zoals in de Mint Julep en de mojito. Crème de menthe is een muntlikeur die gebruikt wordt in cocktails, zoals de "grasshopper".

Muntolie en menthol worden op grote schaal gebruikt als aroma's in ademverfrissers, drankjes, antiseptische mondspoelingen, tandpasta, kauwgom, desserts en snoep. De karakteristieke stoffen in munt zijn menthol en pulegoon.

Herkomst

Munt is 3000 jaar geleden ontdekt door de Egyptenaren. De oude Romeinen gebruikten munt om hun wijn op smaak te brengen. Het zou ook geholpen hebben om het stremmen van verscheidene melkprodukten tegen te gaan.

Pepermunt werd door de Italianen, die dit kruid in hun kerken gebruikten, 'Erba Santa Maria' genoemd. Zij strooiden de blaadjes over de vloer, waarna de heerlijke geuren vrijkwamen zodra men erop trapte. In 812 beschreef Karel de Grote vier soorten munt die hij in zijn tuinen liet aanplanten: Mentha pulegium, Mentha aquatica, Mentha spicata en Mentha longifolia.

Teelt

Munt is een sterke plant, die zich gemakkelijk door stekken laat vermeerderen. Je moet sterke jonge scheuten van 10 cm. in vochtige aarde steken, of je laat ze eerst in een glas water wortelen. De planten groeien het liefst op een koele vochtige plek in de halfschaduw. De planten groeien snel en sommige soorten woekeren door hun sterke ondergrondse uitlopers. Wil je dit voorkomen, zet de plant in een emmer zonder bodem in je tuin of plant hem in een plantenbak. Zo blijft hij mooi op zijn plaats.

Munt kan ook door zaaien worden vermeerderd. Het probleem hierbij is, dat als je meerdere soorten munt in je tuin hebt staan, deze soorten zich met elkaar kruisen. De oorspronkelijke kenmerken gaan zodoende verloren. De meest voorkomende en populaire muntsoorten zijn de pepermunt (Mentha × piperita), groene munt (Mentha spicata) en aarmunt (Mentha spicata).

Verkrijgbaar

Munt wordt in de supermarkt verkocht. Omdat de plant makkelijk te onderhouden is, kan je hem ook in een pot kweken, zodat je altijd verse munt bij de hand hebt.