Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Oestersaus

Vertaling

Saus tiram

Kenmerken

Oestersaus is een donkergekleurde saus met oesterextract, veelgebruikt in de oosterse keuken. Het heeft een zoetige smaak en wordt vaak gebruikt in combinatie met varkens- of rundvlees en groenten. Oestersaus wordt gebruikt in marinades, het op smaak brengen van gerechten en het wordt als tafelsaus gebruikt om naar persoonlijke smaak je eten te kruiden.

In Nederland is oestersaus in flesjes te koop bij de betere toko en in sommige supermarkten. Deze saus uit de Kantonese keuken wordt gemaakt door bouillon, getrokken van oesters, zolang in te koken tot je een dikke, bruine saus overhoudt. Daaraan worden meestal nog wat ingrediënten toegevoegd, voornamelijk voor de houdbaarheid, kleur en textuur en voor de smaak. Voor de smaak worden knoflook, zout en uien toegevoegd. Voor de textuur wordt maïsmeel gebruikt om het te binden. Er bestaat ook een vegetarische oestersaus, gemaakt op basis van shii-takes i.p.v. oesters.

Samenstelling

De echte oestersaus wordt gemaakt door oesters langzaam en lang te koken in water. De bouillon wordt dan zo lang ingekookt totdat er een dikvloeibare saus overblijft. De kleur ontstaat door karamellisatie van de suikers in de oesters. Verder moet er niets aan de saus worden toegevoegd. De smaak blijft zo natuurgetrouw. Het is natuurlijk duidelijk, dat oestersaus die op deze manier wordt geproduceerd erg prijzig is.

De moderne oestersauzen worden op smaak gebracht met oesteressence of oesterextract. Het wordt op dikte gebracht met maïzena en gekleurd en op smaak gebracht met gekaramelliseerde suiker. Je kunt stellen, dat hoe duurder de oestersaus is, hoe beter de smaak zal zijn. Bovendien kan je ook stellen, dat een goedkope oestersaus veel toevoegingen heeft. Denk daarbij aan smaak-, kleur en conserveringsstoffen. In de koelkast kan je oestersaus erg lang bewaren.

Smaak

Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft oestersaus geen vissmaak. De smaak is vol en de saus wordt niet alleen gebruikt om mee te koken, maar aangeroerd met een scheutje olie ook als bijgerecht bij groenten, gevogelte en vlees. Beroemd zijn de biefstukreepjes of Chinese broccoli in oestersaus. De saus smaakt zowel bij milde gerechten, zoals kip en tofoe, als bij sterkere gerechten zoals rundvlees en zeevruchten. Ook bij noedels- en rijstgerechten is het erg lekker. Voeg oestersaus pas op het einde van de bereidingstijd toe.

De hoeveelheid hangt af van het merk dat je gebruikt. Over het algemeen kun je zeggen, hoe duurder de fles, hoe sterker het oesterextract, hoe minder je ervan hoeft te gebruiken. Sterker nog, net als met zwarte boontjes kun je gemakkelijk te veel gebruiken en het gerecht verpesten.

Herkomst

Oestersaus werd het eerst in China geproduceerd. De uitvinding van oestersaus wordt toegeschreven aan Lee Kam Sheung (van Lee Kum Kee sauzen) in het eind van de 19e eeuw.

Verkrijgbaar

Oestersaus is in de oosterse toko en in sommige supermarkten te koop.