Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste recepten!

Poedersuiker

Vertaling

Gula bubuk

Kenmerken

Poedersuiker, of zoals in België ook wel wordt gezegd, bloemsuiker, krijg je door kristalsuiker heel fijn te malen. De naam refereert aan de vorm van de suiker. Het is zo fijn, dat het er uitziet als poeder. Omdat poedersuiker het vocht uit de lucht absorbeert, wordt vaak ongeveer 3% maïzena of rijstmeel toegevoegd. Dit maakt de poedersuiker nog zachter. Door de maïzena lost poedersuiker niet op in water, maar vormt zich tot een klont. Daarom gebruiken bakkers liever poedersuiker zonder maïzena. Poedersuiker wordt gebruikt in zoete gerechten, ter decoratie van taarten en als taartglazuur.

Deze suiker wordt vaak geassocieerd met oudejaarsavond, als vanuit strooiers de poeder als fijne sneeuw over de oliebollen en appelflappen daalt. Maar behalve voor de feestelijk bestoven bollen, wafels en pannenkoeken, zorgt poedersuiker ook voor de structuur van sommige soorten chocolade, snoepjes en roomijs. Poedersuiker is niet zoeter dan gewone suiker. De smaak wordt als zoeter ervaren, omdat de totale oppervlakte van de ‘suikerstofdeeltjes’ groter is dan die van kristalsuiker. Door de fijne structuur lost poedersuiker op de tong ook nog eens snel op, waardoor de smaakpapillen als het ware worden bestookt met zoetigheid.

Poedersuiker is erg decoratief op allerlei soorten gebak, het lost in warme vloeistoffen sneller op dan gewone suiker, bovendien zorgt het in gebak voor een fijne structuur. Door het gebruik van poedersuiker in opgeklopte crèmes voor extra volume. Het werkt ook als kristallisatie starter bij marsepein en fondant.

Samenstelling

Zelf kun je poedersuiker maken door kristalsuiker in een koffiemolen te malen tot poeder. Een beetje meer werk heb je, als je de suiker in een vijzel of mortier tot poeder wilt stampen.

Smaak

De smaak van poedersuiker is erg zoet. Het lijkt overigens zoeter, maar dat is niet het geval. Dit effect wordt gerealiseerd doordat de poeder veel fijner is en zich meer over de tong verspreid, terwijl het ook nog sneller oplost.

Onder de naam Cuki Poedersuiker wordt poedersuiker verkocht met verschillende smaken, zoals cacao, vanille, aardbei, kaneel. Door het gebruik van dit poedersuiker, geef je je zoete gerechten net even een ander smaakje mee.

Verkrijgbaar

Poedersuiker wordt in strooibussen en in zakjes in de supermarkt verkocht.

Voedingswaarden ( per 100 gr. )
406
1700
-
-
100
100
-
-
-
-
-
-
Vitamines ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-
Mineralen ( per 100 gr. )
-
5
-
-
0,1
2
0,01
0,01