Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Paneermeel

Vertaling

Tepung panir

Kenmerken

Paneermeel krijg je door beschuiten of droog brood te verkruimelen. Je kunt zelf bepalen of je fijn of grof paneermeel wilt. Fijn krijg je door het kruim te zeven en grof door de beschuiten of het brood wat grover te laten. Dit is erg smaakafhankelijk. Ook is belangrijk wat je met het paneermeel wilt doen. Paneermeel is bijvoorbeeld uitermate geschikt te gebruiken op vlees en vis, maar ook op ovenschotels en natuurlijk door de gehaktballen.

Paneermeel wordt gebruikt om voedingswaren die je wilt frituren een krokant korstje te geven. Daartoe wordt het voedingsmiddel eerst indien nodig gekruid. Ook is het mogelijk om het paneermeel te kruiden. Daarna wordt het door losgeklopt eiwit met wat olie en water gehaald. Het vochtige product wordt vervolgens door het paneermeel gehaald. Voor een dikkere laag wordt de procedure herhaald. In de Japanse keuken wordt een ander soort paneermeel gebruikt, dat panko heet. Dit lijkt meer op grove broodkruimels.

Soorten

- Grof paneermeel
- Gekruid paneermeel

Samenstelling

Om zelf paneermeel te maken neem je sneetjes oud brood. Het mooiste paneermeel krijg je als je witbrood neemt. Van bruinbrood kan je ook paneermeel maken. Neem de sneden, niet te dik en snijd de korsten eraf. Rooster de sneetjes een half uur bij 150 graden celsius. Let op dat ze niet te bruin worden zwart mag zeker niet. Draai dan de temperatuur omlaag echter niet lager dan 60 graden. Vermaal ze dan in een keukenmachine. Voor een professioneel resultaat: zeef het even door een fijne zeef.

Smaak

Paneermeel op zich heeft geen smaak, maar je kunt ook paneermeel met verschillende kruiden kopen. Je kunt ook zelf kruiden door gewoon paneermeel mengen en zodoende je eigen smaak bepalen.

Zorg er voor, dat als je gepaneerd voedsel wilt bakken, het voedingsmiddel helemaal met een paneerlaagje is bedekt. Bak het product ook zonder deksel op de pan, want door de condens kan het paneerlaagje los laten. Schenk ook nooit een saus over het gepaneerde gerecht, want dan wordt het paneerlaagje zacht en zuigt het alle vloeistof op.

Verkrijgbaar

Paneermeel wordt in pakjes in de supermarkt verkocht.

Allergie

Omdat paneermeel van brood gemaakt wordt, bevat het gluten. Mensen met een glutenintolerantie kunnen daarom dit paneermeel niet gebruiken.

Leuke weetjes

Glutenvrij paneermeel is meestal niet in de winkel te krijgen, maar wel vrij gemakkelijk zelf te maken. Voor het bereiden hiervan gebruik je het beste sneetjes van gedroogd, glutenvrij brood dat gemaakt is van glutenvrij tarwemeel. Paneermeel van mixen van mas, rijstmeel en meel van andere producten smaakt minder goed, maar is eventueel ook wel te gebruiken.

Voedingswaarden ( per 100 gr. )
383
1605
6
13
73
6
3
1,5
1
0,5
-
4
Vitamines ( per 100 gr. )
-
0,5
0,2
0,04
-
-
6
-
Mineralen ( per 100 gr. )
850
300
20
100
1,2
10
0,3
0,9