Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Rawit

Latijn

Capsicum frutescens

Familie / soort

Nachtschadefamilie

Kenmerken

De cabe rawit is een compacte plant en ideaal om in potten te kweken. De groene (onrijpe) en rode (rijpe) chilipepers worden vaak tegelijkertijd geoogst en gemixed bij het bereiden van maaltijden. De rode chilipepers zijn zeer geschikt om te drogen en te vermalen.

De vlezige vruchten van de vele soorten peperplanten kunnen 1 tot 20 centimeter lang zijn. Ze zijn meestal langwerpig en puntig. De chilipeper wordt ook wel Spaanse peper genoemd of lombok. Cayennepeper is de gedroogde vorm van rode chilipepers. De rawit is een van oorsprong Spaanse peper. Deze peper is langwerpig en smal en algemeen bekend zijn de groene en de rode rawits. De rawit in gedroogde, meestal poedervorm, is de welbekende cayennepeper. De rawit is zeer heet. Deze peper is jaarrond uit Nederland beschikbaar, zij het in de winter beperkt.

Rawits zijn nogal agressief en het is raadzaam bij het snijden van pepers keukenhandschoenen te dragen om de handen te beschermen. Wrijf niet in de ogen na het snijden van pepertjes. Was je handen goed na het snijden. Verwijder de steeltjes, halveer de pepers daarna in de lengte. Verwijder de pitjes en zaadlijsten voor een minder hete smaak. Snijd de pepers heel fijn voor gebruik. Gebruik er niet te veel van, bouw het gebruik langzaam op.

Rawits zijn vele malen heter dan de meeste chilipepers. Bij het bereiden van gerechten moet daar rekening mee gehouden worden. Rawits kunnen gebruikt worden voor het maken van sambal, maar worden ook in hun geheel verwerkt in gerechten, of met andere kruiden vermalen tot bumbu.

Soorten

- Rawit hijau - groen
- Rawit kalimantan - rood
- Rawit lampung - groen
- Rawit putih - groen/wit

Smaak

De wasachtige huid is rood of groen. De kleur van de peper zegt niets over de pittigheid, hoewel de rode pepers pittiger kunnen zijn dan de groene pepers. Rawit pepers zijn veel pittiger dan de grotere pepers. Rawit pepers kunnen vers, gedroogd of gekookt aan verschillende gerechten worden toegevoegd. Rawit pepers zijn perfect om sambal van te maken.

Pas op met het eten van de hete pepers. In de vrucht zit de stof capsaicine. Deze stof geeft chilipepers een hete smaak. Je kunt de smaak blussen door het drinken van (karne)melk of yoghurt. Rijpe rode pepers zijn over het algemeen twee tot drie keer zo heet dan onrijpe groene. Gedroogde pepers zijn twee tot tien keer heter dan verse.

De rawit is zeer heet. Deze scherpe smaak wordt veroorzaakt door de stof capsaicine, die zich vooral concentreert in de zaadlijsten en pitjes van de peper. Capsaicine lost nauwelijks op in water, maar zeer goed in vet. Spoelen met water helpt dus niet om de hete smaak weg te krijgen, melk wel.

Pepers worden als smaakmakers aan gerechten toegevoegd. Meestal wordt de rawit in zín geheel meegekookt om later uit het gerecht te worden verwijderd, maar de peper kan ook in stukjes gesneden gebruikt worden. Deze Spaanse peper is een onmisbaar ingrediŽnt bij de bereiding van sambal. Ook wordt de rawit vaak gebruikt in de Indonesische en Thaise keuken.

Herkomst

Alle pepersoorten komen uit Midden Amerika en Zuid Amerika. De Spanjaarden en de Portugezen hebben de peperplant naar hun koloniŽn in Afrika en AziŽ gebracht.

Teelt

De peperplant groeit goed op humusrijke grond, die niet te nat is. De planten kunnen het beste aan het einde van het regenseizoen (eind maart) geplant worden. De planten worden door middel van zaad gekweekt. Er is een enorme variŽteit aan chiliplanten, zowel in hun eigenschappen als grootte. De gemiddelde hoogte is minder dan een meter. De planten krijgen witte bloempjes, die door insecten worden bestoven. De pepers kleuren eerst groen en worden daarna rood. In beide stadia worden ze gegeten.

Zaai de pepers vanaf half maart binnen voor op een warme vensterbank. Verspeen ze in afzonderlijke potten als ze ongeveer 10 cm. lang zijn. Vanaf begin juni kunnen de planten naar buiten toe. De zaden blijven 2 tot 3 jaar kiemkrachtig. Bij 20 graden kiemen ze in 6 tot 10 dagen.

Plant de planten in potten van 25-30 cm. diameter en houd ze gedurende het warme seizoen buiten in de tuin op een zonnige plek. Zorg er voor dat de potkluit niet uitdroogt. Als alternatief kunnen we de planten begin juni buiten in de volle grond plaatsen op een warm plekje (bij een zuid muur). Begin oktober kunnen we dan nog de hele plant voorzichtig losmaken en met kluit en al in een grote pot plaatsen. Als het dan echt te koud wordt in oktober, halen we de pot naar binnen en laten de vruchten daar afrijpen. De spaanse peper kan 2-3 jaren oud worden, maar het is niet eenvoudig om de plant levend de winter door te krijgen.

Leuke weetjes

Er is een spreekwoord in IndonesiŽ "kecil-kecil cabai rawit" , die klein maar dapper betekent.

Let op met het snijden van pepers. De capsaÔcine lost niet in water op en blijft op je handen zitten. CapsaÔcine irriteert de ogen en slijmvliezen! Gebruik van handschoenen en een open keukenraampje bij het koken met pepers is daarom aan te raden!

Onderzoekers van de Chinese University of Hong Kong ontdekten onder andere dat capsaÔcine de gezondheid van het hart op twee manieren verbetert. Het verlaagt het cholesterol door de ophopingen van cholesterol te verminderen en de afbraak en uitscheiding van cholesterol te bevorderen. Daarnaast blokkeert het een gen dat er voor zorgt dat de aderen krimpen. Hierdoor blijft er meer bloed door de bloedvaten stromen.