Rundergehakt

Vertaling

Daging sapi cincang

Kenmerken

Gehakt is gemalen vlees. Meestal is het gemaakt van rundvlees of varkensvlees, maar ook van kippenvlees, of schapenvlees kan gehakt gemaakt worden. Ook een mengsel van vleessoorten is mogelijk. Gehakt wordt gemaakt door de vleesbrokken in een gehaktmolen door een matrijsplaat met meerdere gaatjes te persen. Gehakt is ÚÚn van de meest gegeten soorten vlees in Nederland, is op veel verschillende manieren te bereiden en wordt in veel verschillende gerechten bereid.

Van oorsprong is gehakt een restproduct, bestaande uit kleine stukjes vlees die overblijven bij het slachten en fileren tezamen met vet- en bindweefselresten. Dit snijafval werd dan in kleinere stukjes gehakt (vandaar de naam) of gemalen en vermengd.

Tegenwoordig wordt gehakt, vanwege de toegenomen vraag, ten dele gemaakt van een betere kwaliteit vlees. Vaak wordt vlees ge´mporteerd dat in zijn geheel wordt gebruikt om er gehakt van te maken.

De normen voor het vetgehalte van gehakt liggen in Nederland vast in het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten. Rundergehakt mag maximaal 25 gram vet per 100 gram vlees bevatten, mager rundergehakt maximaal 15 gram. Voor (biefstuk-)tartaar geldt een maximum van 10 gram per 100 gram. Gehakt is ook te koop onder de naam half-om-half (of halfom), dat wil zeggen dat het deels uit rund- en deels uit varkensgehakt bestaat. Een variant komt voor bij sommige Islamitische slagers, een mengsel van rund- en lamsgehakt.

Gehakt wordt veel gebruikt in ovenschotels en voor het maken van gehaktballen, pastasauzen, gehaktbrood en hamburgers. In de Amerikaanse keuken voor hun Salisbury steak.

Soorten

- Kalfsgehakt

Samenstelling

Het lekkerst is 75% rund, 25% varkensvlees. Neem voor het rundvlees een stuk vlees van rond de schouder. Er mag behoorlijk wat vet door heen zitten. Voor het varkensvlees neem je een goeie hamlap. Ga je voor tartaar, neem dan een iets minder vet stuk rundvlees, bv. een eenvoudige biefstuk. Voor je het vlees door de molen haalt snijd je het in kleine blokjes van 2 bij 2 cm. en leg je ze een half uur tot een uur in de vriezer. Het vlees hoeft niet door en door bevroren te zijn, maar mag wel wat steviger aanvoelen. Als je het vlees nu door de molen haalt, wordt het minder tot moes gemalen en blijft de structuur wat beter behouden.

Smaak

Rundergehakt wordt gemaakt van rundvlees en wordt gehakt in een gehaktmolen. Gehakt is het meest verkochte vleesproduct in Nederland en BelgiŰ. Het vlees wordt veel gebruikt in ovenschotels en voor het maken van gehaktballen, gehaktbrood en hamburgers. Bekende gerechten met rundergehakt zijn lasagne, Hollandse gehaktballen en gehaktschotel.

Gehakt van enkel rundvlees wordt erg droog tijdens het braden. daarom is het beter om een mix van rund- en varkensvlees te nemen. De beste verhouding is 75% rund en 25% varkensvlees. Door het vet in het vlees blijft het gehakt smeu´g en zacht van structuur.

Wil je echt weten wat voor vlees er in je gehakt is gebruikt, koop dan eerst een stuk vlees en vraag de slager om er gehakt van te malen. Zo bepaal je zelf de kwaliteit van je gehakt.

Herkomst

Gehakt was vroeger een restproduct, wat betekent, dat de slager of de boer de restjes die niet meer te verkopen waren ging fijn malen om zo niets te hoeven weg gooien.

Verkrijgbaar

In de supermarkt en bij de slager zijn allerlei soorten gehakt te koop.

Voedingswaarden ( per 100 gr. )
209
878
64,5
19,1
0,8
-
14,6
7,4
6,5
0,5
67,8
-
Vitamines ( per 100 gr. )
-
0,03
0,07
0,17
-
-
20
-
Mineralen ( per 100 gr. )
70
300
10
180
0,4
-
-
4,79