Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Runderhart

Vertaling

Jantung sapi

Kenmerken

Het hart is een holle spier die door zich samen te trekken bloed door het lichaam pompt. Een zoogdierhart is een zeer gespecialiseerd orgaan met vier afzonderlijke, door kleppen gescheiden kamers die samen twee pompen vormen die een in serie geschakelde, maar verder gescheiden long- en een lichaamscirculatie op gang houden.

Zoogdieren en vogels zijn warmbloedige, actieve dieren. Ze hebben een snelle toevoer nodig van zuurstofrijk bloed naar hun organen en spieren. Dat gebeurt met grote kracht vanuit de linker harthelft. De rechter harthelft pompt met minder kracht zuurstofarm bloed naar de longen. Een rund heeft een hartslag die ligt tussen 50 en 80 slagen per minuut.

Een runderhart van een volwassen rund weegt meer dan een kilo. Hart bevat natuurlijk eiwitten, maar ook vitamine B's en ijzer. Ze bevatten een heel klein beetje vitamine A en ook wat vitamine C. Sommige mensen vinden dat hart onder de categorie spiervlees valt. Het hart is wel een spier, maar het weefsel van het hart bevat eiwit types en voedingsstoffen dat meer overeen komt met orgaanvlees dan met spiervlees.

De definitie voor spiervlees is al het vlees dat het skelet bij elkaar houdt en dat zorgt voor beweging. Alle andere vleessoorten worden orgaanvlees genoemd. Onder orgaanvlees verstaan we: hart, lever, long, milt, nieren, hersenen, tong, vuile pens, boekmaag en dergelijke.

Soorten

- Kalfshart
- Lamshart
- Schapenhart
- Geitenhart

Smaak

Hart behoort tot de smakelijkste soorten orgaanvlees. Omdat een hart constant in beweging is, is de structuur te vergelijken met normaal vlees. Het is donker van kleur en heeft een smaak die aan wild doet denken.

Voordat je hart gaat bereiden, moet je alle bloedvaten en zenen verwijderen. Als er te veel vet aanwezig is, dan snijd je dat ook voor een deel weg. Het beste kun je hart stoven, want het heeft een ruime tijd nodig om mals te worden. Om de stooftijd te verkorten snijd je het hart in dobbelstenen. Daarna kan je de kruiden en specerijen naar eigen keuze nemen.

Runderhart wordt in de westerse wereld meestal gekocht om als huisdierenvoedsel te dienen. Het is daardoor relatief goedkoop en voor mensen met een kleine beurs is hart een prima vervanging van rundvlees.

Verkrijgbaar

In de supermarkt is soms vers runderhart te koop. Meestal wordt het uit de diepvries verkocht. De slager verkoopt ook runderhart, al zal je het van te voren moeten bestellen.