Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Serehstengel

Vertaling

Serai

Latijn

Cymbopogon citratus

Familie / soort

Grassenfamilie (Poaceae).

Kenmerken

Citroengras is een plant uit de grassenfamilie (Poaceae). Het is een snelgroeiende, aromatische grassoort tot 1,5 meter hoog met een uitgebreid wortelstelsel. Hij heeft bolvormige stengels in bosjes waaruit lange lancetvormige bladeren groeien. De plant heeft een vertakte bloempluim. De plant is bekend van groeiplaatsen in India, Afrika, AustraliŽ en Amerika en overal ter wereld waar het warm genoeg is. De stengels van de plant worden gebruikt in de keuken. Ze hebben een zure, frisse, citroenachtige smaak.

De soort wordt gebruikt in de Aziatische keuken, met name de Thaise, Indische, Vietnamese en Indonesische keuken. Citroengras past goed in Oosterse stoofgerechten, curries en in combinatie met kokos of kip. Sereh wordt meestal gebruikt in combinatie met salamblad. Het kruid wordt in veel verschillende gerechten gebruikt, in vlees- en visgerechten, maar ook in groentegerechten en sambals. Citroengras is in deze gevallen de frisse tegenhanger van de vaak pittige andere ingrediŽnten en zorgt voor een completere smaak.

Citroengras wordt meestal niet rauw gegeten. Doorgaans worden stukken citroengras meegekookt of -gestoofd in gerechten, waaruit ze vůůr consumptie van de gerechten verwijderd worden. Het kruid is ook in poedervorm verkrijgbaar.

De stengels waren hier vroeger alleen gedroogd, ingevroren of in poedervorm te krijgen, tegenwoordig gelukkig ook vers. Het smaakt en ruikt lekker fris en geurig naar citroen. Onmisbaar in de Indonesische keuken.

Sereh is jaarrond beschikbaar. De stengels zijn in de koelkast een week houdbaar en je kunt ze ook invriezen. De zachte onderkant van de stengel wordt vaak fijngesneden toegevoegd. De verse stengels worden vaak eerst met de ulekan gekneusd, zodat de sereh zijn smaakstoffen beter afgeeft. De serehstengels moeten altijd uit het gerecht worden gehaald, voordat het gerecht wordt opgediend.

Soorten

- Cymbopogon citratus
- Cymbopogon flexuosis
- Cymbopogon nardus
- Cymbopogon martini

Smaak

Citroengras wordt meestal in zijn geheel (gekneusd en/of in een knoop) meegestoofd in stoofgerechten en soepen. Het wordt ook wel in ringetjes gesneden in salades of currypastaís gebruikt (bovenkant, kontje en buitenste blad eerst verwijderd). Maar let op, het citroengras dat bij ons te koop is is daar meestal niet echt geschikt voor of je moet het echt heel fijn snijden. Dan geeft het in salades, marinades of bumbus juist net een lekkere crunch, maar grotere stukken of ringetjes zijn te hard en niet lekker. Citroengraspoeder gebruik je spaarzaam, hooguit een halve theelepel in plaats van 1 stengel. Verse citroengras is in de ijskast dagen tot weken te bewaren. Invriezen kan ook. Smaakt en ruikt lekker fris en geurig naar citroen. Onmisbaar in de Indonesische keuken. Mocht je geen sereh hebben, gebruik dan rasp van de limoenschil. Gebruik geen citroensap, want dat is veel te zuur.

Citroengras wordt vaak gebruikt in thee, in soepen en curries. Het is ook geschikt voor gevogelte, vis, rundvlees, en zeevruchten. Citroengras kan zowel aan het begin als gedurende de kooktijd worden toegevoegd. Het mag gerust meekoken, zodat de smaak goed vrijkomt. Gebruik citroengras om een gerecht een zure tegenhanger te geven, bijvoorbeeld bij pittige of zoete gerechten. Citroengras combineert erg goed met kokos en kan prima gebruikt worden voor marinades voor vis en vlees, of sateh. Combineer het bijvoorbeeld met laos, ketumbar en komijn voor een kruidige, aromatische marinade of als basis voor sauzen en wokschotels. Sereh wordt ook wel eens gebruikt om te dienen als statehstokje, voor garnalen of vissateh. Het geeft de sateh een heerlijke citroensmaak.

Herkomst

Citroengras komt van oorsprong uit India, maar wordt nu overal ter wereld in warme gebieden gekweekt.

Teelt

Sereh is een op zeer grof gras lijkende plant, die zich met ondergrondse uitlopers vermeerdert (voor de tuinliefhebber - net zoals kweekgras). Het wordt 75 - 100 centimeter hoog. In Nederland is sereh niet winterhard. In minder tropische gebieden wordt sereh gekweekt als potplant in plaats van veldgewas. Je kunt sereh laten wortelen door een verse stengel in een glas water te zetten. Na een aantal weken zullen er jonge wortels ontstaan. Daarna zet je de jonge plant in een grote pot. Ook kan je de grasachtige in de volle grond kweken, op voorwaarde dat je hem elke winter uitgraaft, want de minimale temperatuur dient 10į te zijn. Deze warmte minnende plant is immers niet vorstbestendig. Daarom is het handiger om citroengras in potten te kweken. Je kan citroengras het hele seizoen oogsten.

Geef citroengras bij voorkeur een zonnige plaats in de tuin, al kan het in halfschaduw ook wel lukken. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt; het potmengsel moet altijd vochtig zijn. Voeg ook geregeld meststoffen toe aan het gietwater, want het is een echte grassensoort en dus hongerig. Oogst je veel, geef dan zeker voeding zodat de plant nieuwe scheuten kan blijven aanmaken.

Citroengras is een grassoort die in grote, dichte pollen groeit. Het groeit uit tot stengels die ruim een meter hoog kunnen worden. Citroengras komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost AziŽ en groeit nog steeds veel in het wild in bijvoorbeeld Thailand. De onderste, binnenste bladeren hebben culinaire waarde en ruiken sterk naar citroen. De buitenste bladeren zijn erg hard en worden niet gebruikt. De pollen worden afgesneden bij de bodem en op ongeveer 15 cm. hoogte. Vervolgens worden de stengels gedroogd en veelal gemalen. Vrijwel alle werk gebeurt handmatig op kleine boerderijen. Behalve in AziŽ wordt citroengras ook in BraziliŽ, midden Afrika en het CaraÔbisch gebied verbouwd.

Verkrijgbaar

Sereh koop je in de oosterse toko. Meestal hebben ze verse sereh, maar in de diepvries ligt het zeker. Sommige supermarkten verkopen ook sereh.

Leuke weetjes

Sereh kan gebruikt worden om thee van te trekken. Maak de sereh schoon, snijd het Ďkontjeí eraf en zet de stengel in een glas met gekookt water. Thee van vers citroengras is zeer opwekkend. Hak enkele afgepelde stengels in grove stukken en laat ze 5 minuten trekken in kokend water. Voeg wat honing toe om de smaak te verzachten of een blaadje munt voor extra frisheid.

Een stengeltje citroengras in een potje water houdt muggen op afstand, citroengrassap op de huid werkt hetzelfde als DEET.