Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Speklap

Vertaling

Daging babi

Kenmerken

Speklapjes is over het algemeen varkensvlees, dat veel vet bevat. Spek zit bij het varken op de rug en op de buik. Rugspek bestaat voornamelijk uit vet. Buikspek bevat meer vlees, het zogenaamde doorregen spek. Speklappen worden van de buik van het varken gesneden, het is een goedkope vleessoort, heel smakelijk, maar helaas is het ook een erg vette vleessoort.

In Nederland is varkensvlees een van de meest gegeten vleessoorten. Speklapjes kunnen gebakken worden in een gewone pan, maar wanneer speklappen gegrild worden bevatten zij minder vet. Het randje vet en zwoerd geven het vlees een extra lekkere smaak. Om die smaak te behouden zal een speklap dus gebakken of gegrild moeten worden met het randje vet en zwoerd. In de supermarkt zijn verschillende soorten kruiden te verkrijgen voor de speklap, ook is het mogelijk om gemarineerde speklappen of speklappen zonder zwoerd te kopen.

Speklapjes op de barbecue, oerhollands en natuurlijk erg lekker! Nadeel is dat de kooltjes vaak vlam vatten doordat het vet uit de speklapjes over de kolen heen lekt. Door de speklapjes op een stukje aluminiumfolie te roosteren wordt dit eenvoudig voorkomen.

Soorten

- Speklapjes met zwoerd
- Speklapjes zonder zwoerd
- Extra dun gesneden speklapjes

Smaak

Leg het vlees een half uur voor het bakken uit de koelkast, zodat het vast een beetje op temperatuur kan komen. Dep de speklapjes vlak voor het bakken droog met keukenpapier en bestrooi ze met peper en zout. Leg de speklapjes in de pan met alleen een scheut water erbij. De lapjes worden dan niet meteen bruin, maar wel gaar (grijs van kleur) en ze bakken niet aan. Als ze gaar zijn, is het water verdwenen en komt het spekvet vrij, waarin de lapjes dan lekker bruin bakken. Op die manier heb je dus alleen het vet uit de lapjes en dat scheelt al een stuk. Kruiden doe je als de lapjes liggen te bakken in hun eigen vet. Erg lekker is om op het allerlaatst een scheutje zoete ketjap toe te voegen.

Ook lekker zijn speklapjes van de barbecue. Het nadeel is wel dat het vet uit de lapjes druipt en kan verbranden. Daarom kan je de speklapjes ook onder de grill of in de grillpan grillen. Voor het grillen gaan de lapjes zonder zwoerd het best. Die met zwoerd trekken krom maar dat kun je voorkomen door de zwoerd hier en daar in te snijden of te knippen.

Speklapjes zijn het lekkerst als ze gemarineerd zijn in zoete ketjap met een beetje citroensap. Maar olijfolie, zout, peper, knoflook en wat balsamico azijn is ook lekker. Speklapjes kunnen best wat kruiden gebruiken. Erg lekker is kerriepoeder en ook paprikapoeder doet het goed bij speklapjes. Een beetje pit in de vorm van chillipepers kan natuurlijk ook goed.

Verkrijgbaar

In de supermarkt vind je tegenwoordig speklapjes met en zonder zwoerd en speklapjes la minuut wat staat voor hele dunne lapjes die snel klaar zijn. Ook kun je kant en klaar gekruide en gemarineerde speklapjes kopen. Doe het kruiden en marineren liever zelf, want de kant en klare producten zijn erg zout.

Voedingswaarden van speklap zonder zwoerd ( per 100 gr. )
329
1360
53,2
16,7
-
-
29,1
10,5
16,5
1
50
-
Vitamines van speklap zonder zwoerd ( per 100 gr. )
-
0,53
0,15
0,25
1
1
-
0,6
Mineralen van speklap zonder zwoerd ( per 100 gr. )
60
400
10
120
0,6
20
0,6
1,8