Sukadelap

Vertaling

Daging sapi

Kenmerken

Sukadelappen is suddervlees waarbij de marmering door de gehele lap loopt waardoor het vlees heerlijk mals en smeu´g wordt. Het sukadestuk is gelegen tegen het schouderblad. Het bevat een dikke zeen die door de slager meestal gedeeltelijk wordt verwijderd. De sukadelap ontleent zijn naam aan het dunne peesje dat door het vlees loopt, hierdoor krijgt het ook z'n typische structuur en boterzachte smaak. Ontzettend mooi vlees dat prachtig te serveren is. Het is zo zacht dat er nauwelijks op het bord gesneden hoeft te worden.

Smaak

Het is mager rundvlees met een minuscuul vetrandje, afkomstig van het sukadestuk van de schouder. Het vlees heeft een redelijk fijne vleesdraad en bevat veel bindweefsel. Uitstekend geschikt dus voor allerlei traditionele gerechten, maar ook voor bouillons, fond en een grote hoeveelheid exotische gerechten. Echt suddervlees, want het wordt gesneden uit de meest gebruikte spier van het rund, namelijk de schouder en nekspier.

Je kunt bij de slager het schouderstuk als geheel kopen, maar meestal wordt de sukade in lappen aangeboden. Snijd het vlees niet in te kleine stukken, want het zal nog redelijk slinken. Bereid je de sukadelap in zijn geheel of in blokjes, dan is het belangrijk, dat je het vlees langzaam en op lage temperatuur laat garen. Het vet in het vlees zal er voor zorgen dat het vlees mals en zacht wordt. De sukade is een langwerpig stuk vlees met de pees er nog doorheen. Deze pees geeft de unieke smaak aan het vlees.

Sukadelappen kan je gebruiken als de gewone runderlap, dus smoren of stoven.

Verkrijgbaar

Sukadelappen koop je bij de slager of op de vleesafdeling van de supermarkt.

Voedingswaarden van de sukadelap ( per 100 gr. )
130
544
73
20,9
-
-
5,1
2,3
2,1
-
6,2
-
Vitamines van de sukadelap ( per 100 gr. )
-
0,05
0,06
0,1
5
4
-
0,1
Mineralen van de sukadelap ( per 100 gr. )
60
300
10
200
2,5
25
0,06
4,4