Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Serundeng

Kenmerken

Serundeng is in Nederland een zeer vertrouwd mengsel van geroosterde kokos met pindaís en kruiden uit de Indonesische keuken, dat gebruikt wordt als bijgerecht voor rijst en andere gerechten. Populair als strooisel op alles van de Indonesische rijsttafel, in kleine schaaltjes op tafel gezet naast schaaltjes met bijvoorbeeld kroepoek, atjar of gefruite uitjes. Er zijn veel varianten van serundeng, maar meestal is het lichtoranje van kleur en zitten er pindaís in. Bij het ene mengsel is de geroosterde kokos heel fijn, bij de ander veel grover van structuur, de kruidenmengsels zijn wisselend. Het is zoín bekend mengsel dat het ook gewoon in alle supermarkten te koop is.

Serundeng wordt gemaakt van geraspte kokos die goudbruin wordt gebakken met kruiden zoals lomboks, knoflook, ui, ketumbar, kunyit, suiker, tamarinde, daun salam, daun djeruk purut en laos. Deze kruiden worden gestampt voor gebruik.

Samenstelling

Serundeng is gemakkelijk zelf te maken. Je kunt zelf variŽren met de ingrediŽnten, al naar smaak. Basis van elke serundeng zijn de kokos en de pinda's.

Serundeng

IngrediŽnten:

- 150 gr. droge kokos, geraspt
- 75 gr. rauwe pinda's met vlies
- halve theelepel kunyit
- kwart theelepel zout
- 1 mespuntje djinten
- 1,5 theelepel ketumbar
- halve theelepel knoflookpoeder
- 1 gedroogde daun salam
- 1 gedroogde daun djeruk purut
- 2 theelepels bruine suiker

Bereiding:

Brand de pinda's in olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Verkruimel de droge daun salam en daun djeruk purut zo fijn mogelijk. Vul de koekenpan met de kokosrasp en zet deze op matig vuur. Voeg met uitzondering van de suiker, de ingrediŽnten samen met de vliespinda's toe en roer alles rustig dooreen in 10 min. tot een kwartier. Schep als laatste de suiker door het mengsel. Laat het afkoelen en gebruik de serundeng bij de rijsttafel of bewaar het in een goed afgesloten pot op een donkere plaats.

Smaak

Door de samenstelling van de ingrediŽnten is serundeng bijzonder geurig. De smaak is zowel hartig (door de geroosterde pinda's) als licht zoetig (door de kokos en suiker) en gekruid. Serundeng kan bij alle rijsttafelgerechten gegeten worden.

Verkrijgbaar

Als je niet zelf serundeng wilt maken, dan kan je in elke supermarkt of in de oosterse toko serundeng kopen.

Leuke weetjes

Serundeng wordt vaak geserveerd met gebakken rundvlees plakjes, dwz serundeng sapi, of gestrooid op soep, ketan, of burasa (gerecht uit Makassar) om een hartige smaak aan de gerechten toe te voegen. Strooi eens wat serundeng over de sateh of een eetlepel serundeng op rijst, noedels of in de soep (soto ayam). Strooi het op de pindasaus op de gado-gado. Kan eigenlijk overal bij, behoorlijk verslavend. Kan prima bewaard worden in een afgesloten bus of pot, maar wordt na te lang in de voorraadkast muf.