Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste updates!

Bakpoeder

Vertaling

Bakpuder

Latijn

Sodium bicarbonate

Kenmerken

Bakpoeder is een chemisch middel dat aan het deeg wordt toegevoegd om het te laten rijzen. Het vervangt gist als rijsmiddel.

Samenstelling

Bakpoeder is natriumbicarbonaat waaraan een droog zuur is toegevoegd zodat je dat zelf niet aan het recept hoeft toe te voegen. Het bakpoeder dat in Nederland in de winkel te koop is, wordt zogenaamd dubbelwerkend poeder genoemd, dit wil zeggen dat het 2 rijzingen heeft, één meteen en de tweede pas tijdens het bakken. Het is dan ook van minder belang dat je het meteen in de oven zet.

Bakpoeder bevat meestal alleen een carbonaat en een zuur. Bij ontleding van het carbonaat door water en het zuur ontstaat onder andere koolzuurgas, dat voor het rijzen zorgt.

Doordat er geen andere geur- en smaakstoffen gevormd worden, zoals bij gist wel het geval is, zal de smaak van het gebakken product niet veranderen, afgezien van een hoeveelheid zout die in het deeg achterblijft.

Bakpoeder bestaat meestal uit gelijke hoeveelheden dubbelkoolzure soda (natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3) en citroenzuur- of wijnsteen. Als aan bloem bakpoeder wordt toegevoegd verkrijgt men zelfrijzend bakmeel.

Je kunt baking soda wel vervangen door bakpoeder, maar bakpoeder niet door baking soda!

Smaak

Het bakpoeder is volkomen smakeloos en zal daarom de smaak van het gebak niet beïnvloeden.

Herkomst

August Oetker, een Duits chemicus, maakte bakpoeder populair toen hij het bij de huisvrouw introduceerde. Zijn recept stamt uit 1891 en wordt nog steeds onder de naam Backin verkocht. Oetker begon met de massaproductie van bakpoeder in 1898 en vroeg in 1903 hierop patent aan.

Verkrijgbaar

Bakpoeder is in de supermarkt te koop in zakjes van 15 gram.

Leuke weetjes

Maak zelf je eigen bakpoeder:

Ingrediënten:

- cream of tartar
- baking soda
- maïzena

Bereiding:

Neem 2 delen crème of tartar, 1 deel baking soda en 1 deel maïzena. Zeef dit mengsel een paar keer, zodat je zeker bent dat alle ingrediënten goed zijn gemengd. Doe het poeder in een goed afsluitbare stopfles, zodat er geen vocht bij kan komen. De maïzena haalt ook het vocht uit de lucht, die in de stopfles zit. Daardoor blijft dit bakpoeder ongeveer een jaar goed werken.