Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste updates!

Serehpoeder

Vertaling

Serai bubuk

Latijn

Cymbopogon citratus

Familie / soort

Grassenfamilie (Poaceae).

Kenmerken

Serehpoeder is een zachtgroen poeder dat ontstaat, als je de gedroogde serehstengel maalt. Door het drogen en het malen is het poeder sterker geconcentreerd dan de verse serehstengel. Pas daarom op met de hoeveelheid poeder in je recept.

Smaak

Citroengraspoeder gebruik je spaarzaam, hooguit een halve theelepel in plaats van 1 stengel. Verse citroengras is in de ijskast dagen tot weken te bewaren. Invriezen kan ook. Smaakt en ruikt lekker fris en geurig naar citroen. Onmisbaar in de Indonesische keuken. Mocht je geen sereh hebben, gebruik dan rasp van de limoenschil. Gebruik geen citroensap, want dat is veel te zuur.

Citroengras wordt vaak gebruikt in thee, in soepen en curries. Het is ook geschikt voor gevogelte, vis, rundvlees en zeevruchten. Citroengras kan zowel aan het begin als gedurende de kooktijd worden toegevoegd. Het mag gerust meekoken, zodat de smaak goed vrijkomt. Gebruik citroengras om een gerecht een zure tegenhanger te geven, bijvoorbeeld bij pittige of zoete gerechten. Citroengras combineert erg goed met kokos en kan prima gebruikt worden voor marinades voor vis en vlees of sateh.

Gedroogde kruiden moet je droog, donker en luchtdicht verpakken. Dan blijven ze maanden vers. Serehpoeder wordt in de zelfde gerechten gebruikt als de verse sereh.

Herkomst

Citroengras komt van oorsprong uit India, maar wordt nu overal ter wereld in warme gebieden gekweekt.

Teelt

Sereh is een op zeer grof gras lijkende plant, die zich met ondergrondse uitlopers vermeerdert (voor de tuinliefhebber - net zoals kweekgras). Het wordt 75 - 100 cm. hoog. In Nederland is sereh niet winterhard. In minder tropische gebieden wordt sereh gekweekt als potplant in plaats van veldgewas. Je kunt sereh laten wortelen door een verse stengel in een glas water te zetten. Na een aantal weken zullen er jonge wortels ontstaan. Daarna zet je de jonge plant in een grote pot. Ook kan je de grasachtige in de volle grond kweken, op voorwaarde dat je hem elke winter uitgraaft, want de minimale temperatuur dient 10į te zijn. Deze warmte minnende plant is immers niet vorstbestendig. Daarom is het handiger om citroengras in potten te kweken. Je kan citroengras het hele seizoen oogsten.

Geef citroengras bij voorkeur een zonnige plaats in de tuin, al kan het in halfschaduw ook wel lukken. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt; het potmengsel moet altijd vochtig zijn. Voeg ook geregeld meststoffen toe aan het gietwater, want het is een echte grassensoort en dus hongerig. Oogst je veel, geef dan zeker voeding zodat de plant nieuwe scheuten kan blijven aanmaken.

Citroengras is een grassoort die in grote, dichte pollen groeit. Het groeit uit tot stengels die ruim een meter hoog kunnen worden. Citroengras komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost AziŽ en groeit nog steeds veel in het wild in bijvoorbeeld Thailand. De onderste, binnenste bladeren hebben culinaire waarde en ruiken sterk naar citroen. De buitenste bladeren zijn erg hard en worden niet gebruikt. De pollen worden afgesneden bij de bodem en op ongeveer 15 cm. hoogte. Vervolgens worden de stengels gedroogd en veelal gemalen. Vrijwel alle werk gebeurt handmatig op kleine boerderijen. Behalve in AziŽ wordt citroengras ook in BraziliŽ, midden Afrika en het CaraÔbisch gebied verbouwd.

Verkrijgbaar

Serehpoeder wordt in de oosterse toko en in de meeste supermarkten verkocht.

Leuke weetjes

Thee van vers citroengras is zeer opwekkend. Hak enkele afgepelde stengels in grove stukken en laat ze 5 minuten trekken in kokend water. Voeg wat honing toe om de smaak te verzachten of een blaadje munt voor extra frisheid.

1 kleine verse serehstengel = 1 theelepel serehpoeder. De schil van 1 kleine (of een halve) citroen = 2 verse serehstengels.