Baking Soda

Vertaling

Soda kue

Latijn

Natriumbicarbonaat

Kenmerken

Natriumwaterstofcarbonaat (natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda) is een witte kristallijne stof die ook wordt gebruikt in bakpoeder als rijsmiddel in plaats van gist.

Natriumbicarbonaat produceert alleen koolstofdioxide als er een zuur of zuur vocht aanwezig is, dus bijvoorbeeld yoghurt, citroensap, azijn of karnemelk. Is dit niet aanwezig dan zal het deeg niet rijzen. Natriumbicarbonaat begint meteen te werken als het in aanraking komt met zuur, dus als je dit gebruikt moet je het pas op het laatst toevoegen, zodat de lucht gevangen kan worden als het baksel in de oven staat.

De werking als rijsmiddel berust op het feit dat bij verhitting (boven de 50 graden Celsius) koolzuurgas (CO2) vrij komt. Dit koolzuurgas geeft het rijzende effect. Ook komt er koolzuurgas vrij wanneer er een zuur aanwezig is (bij minimaal 20 graden).

Soorten

- Natriumbicarbonaat
- Zuiveringszout
- Dubbelkoolzure soda
- Baksoda

Samenstelling

Natriumbicarbonaat is een hele natuurlijke stof, want de grondstof is steenzout. Door een bepaald proces (elektrolyse) ontstaat natriumcarbonaat. Uiteindelijk wordt natriumbicarbonaat gevormd door koolzuurgas (CO2) door een oplossing van natriumcarbonaat te leiden.

Herkomst

Vroeger gebruikte men natriumbicarbonaat om dranken met "prik" te maken, ook wel sodawater genoemd. Deze stof is ook een belangrijk ingrediënt voor veel gerechten in de Aziatische keuken.

Verkrijgbaar

Baking soda is in doosjes of potjes te koop bij de toko.

Leuke weetjes

Natriumwaterstofcarbonaat wordt in het lichaam in grote hoeveelheden geproduceerd door de alvleesklier om de zure maaginhoud te neutraliseren in de twaalfvingerige darm.

Met crème of tartar, baking soda en maïzena maak je je eigen bakpoeder. Zie recept bij bakpoeder.