Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste updates!

Taoco

Vertaling

Tauco

Kenmerken

Taoco is een donkerbruine gefermenteerde saus uit de sojabonensauzenfamilie gemaakt van hele sojabonen, tarwe, water en zout. Het heeft een zoetige, gefermenteerde donkere smaak. Doet sterk aan ‘zoete bonensaus’ denken, die ook van gefermenteerde sojabonen is gemaakt. Een of twee eetlepels meestoven in stoofgerechten of een schepje toevoegen aan een roerbakschotel. Minder geschikt voor sausjes, vanwege de hele stukken sojaboon.

Wil je snel een smakelijk gerecht op tafel zetten? Maak dan eens gebruik van taoco. Dit is de Javaanse naam voor een van oorsprong Chinese pasta van gefermenteerde sojabonen met een heel eigen zoutige smaak. Door een kleine hoeveelheid toe te voegen aan gerechten krijg je een heerlijke aparte smaak, zonder dat je veel kruiden hoeft te gebruiken.

Samenstelling

Taoco is gemaakt van sojabonen (Glycine max), die gekookt, gepureerd en gemengd worden met tarwemeel en dat dan moet fermenteren. De gefermenteerde taoco wordt doorweekt met zout water, daarna gedroogd in de zon voor een paar weken totdat het een uitgesproken aroma heeft en de kleur in roodbruin is veranderd.

Elke streek, ja zelfs elke familie, heeft zijn eigen recept om taoco te maken. Daarom zijn er verschillende soorten en smaken, die je zelf moet uitproberen totdat je die taoco hebt die je het beste bevalt. Je kunt taoco heel lang bewaren, zonder dat de smaak verandert.

Smaak

Taoco heeft een penetrante geur van garnalen pasta of trassi. Je moet taoco matig gebruiken, want de smaak kan snel overheersen. Taoco kan gebruikt worden als kruidenpasta voor bij de maaltijd, of als specerij in bijgerechten, zoals kip gekruid met taoco, taoco met nasi goreng of gebakken vis met taoco.

Herkomst

Taoco is van oorsprong een Chinese kruidenpasta.

Verkrijgbaar

Je kunt verschillende soorten taoco in de oosterse toko kopen.