Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Braadkuiken

Vertaling

Ayam pedaging / ayam potong

Latijn

Gallus gallus domesticus

Familie / soort

Fazantachtigen / hoendervogels

Kenmerken

Het braadkuiken is een snelgroeiende kip die speciaal gehouden wordt voor de vleesproductie. Vleeskuikens zijn speciaal voor dit doel gekruiste kippenrassen die als eigenschappen een snelle groei en veel borstvlees (kipfilet) hebben. Dan worden ze geslacht en als kuikendelen (drumsticks, kipfilet, vleugeltjes) verkocht.

Er zijn ook bedrijven die lichtere kuikens afleveren, die als hele kip worden verkocht. Deze worden meestal onder de naam 'haantje' verkocht. Ten onrechte, want de haantjes en de hennetjes worden meestal niet uit elkaar gehouden.

Een piepkuiken is een jonge kip of haan van 4 tot 6 weken oud. De diertjes worden speciaal gekweekt voor het vlees; piepkuiken wordt beschouwd als een delicatesse.

Een braadkip is een hen of haan in de leeftijd van 6 tot 10 weken. Daarmee is de braadkip net iets ouder dan het piepkuiken. Braadkip is de meest verkochte consumentenkip.

Soorten

- Piepkuiken
- Braadkip

Herkomst

Het braadkuiken is door kruising van kippenrassen ontstaan. Zo is het ras ontstaan, dat extra veel borstvlees bezit. De eieren waaruit de vleeskuikentjes komen worden gelegd door vleeskuiken-ouderdieren. Daar ontstaat een gebruikskruising door de vleeskuiken-moederdieren (eigenschappen: een beetje vlezig, grote legsels), te kruisen met de vleeskuiken-vaderdieren (eigenschappen: snelle groei, veel vleesaanzet).

Zo zijn er ook vleeskuiken-grootouderdieren die dan weer de eieren leggen waar de vleeskuiken-ouderdieren uit geboren worden. Deze ouderdieren zijn nodig voor de eieren, want het vleeskuiken zelf komt niet aan het leggen van eieren toe.

Teelt

Nadat de bevruchte eieren in de broederij zijn uitgebroed, gaan de jonge kuikentjes naar de pluimveehouder. Dit wordt door dierenactivisten de bio-industrie genoemd. De vleeskuikens groeien in een tijd van ongeveer zes weken naar een gewicht van ca. 2,5 kilogram. Dit is mogelijk door het speciale dieet dat de kippen krijgen.

Omdat de dieren zo snel in gewicht toenemen en omdat ze weinig leefruimte hebben, krijgen de kuikens last van zwakke botten. Daardoor zakken ze door de poten en kunnen moeilijk lopen.

Verkrijgbaar

Het braadkuiken uit de bio-industrie verdwijnt zo langzamerhand uit de schappen van de supermarkt. Daarvoor in de plaats komt de kip, die op diervriendelijker manier wordt gehouden. Het braadkuiken is vers of uit de diepvries te koop.

Leuke weetjes

Kuikens waarvan de voeding voor 20% bestaat uit prote´ne en die in 6 weken opgroeien tot een gewicht van minimaal 2,2 kg worden wel plofkippen genoemd. Een normale leghen doet ruim 14 weken over hetzelfde groeitraject.

Stichting Wakker Dier startte in 2012 een actie tegen de plofkip, waarbij ze verschillende bedrijven proberen over te halen om geen plofkip te verkopen. Die merken zijn onder andere Dr. Oetker, KFC, Subway, Albert Heijn, C1000, McDonald's en Domino's Pizza. Sommigen van deze merken stopten met de plofkip. Er zijn ook verschillende reclamespotjes van Wakker Dier tegen de plofkip gemaakt, zowel voor de radio als de televisie. In de spotjes roepen ze verschillende merken op om geen plofkip te gebruiken.

Voedingswaarden van kippenvlees met vel ( per 100 gr. )
165
694
69,8
19,3
-
-
9,9
2,5
3,9
1,5
80
-
Vitamines van kippenvlees met vel ( per 100 gr. )
0,05
0,03
0,05
0,4
10
0,2
-
1,4
Mineralen van kippenvlees met vel ( per 100 gr. )
70
250
10
160
0,7
20
0,15
1,4