Blijf altijd op de hoogte!

Ontvang de nieuwste recepten!

Tomatenpuree

Vertaling

Pasta tomat

Kenmerken

Tomatenpuree is een pasta, gemaakt van tomaten, die in de keuken vooral wordt gebruikt voor het maken van soep en sauzen. In de industrie wordt het ook gebruikt voor het maken van tomatenketchup. De puree wordt van speciaal gekweekte tomaten gemaakt. Het zijn tomaten met weinig vocht. De tomaten worden vooral in de landen rond de Middellandse Zee in de buitenlucht verbouwd en de puree wordt ook in deze landen geproduceerd. De belangrijkste productielanden zijn ItaliŽ, Spanje, Griekenland, Turkije en Bulgarije.

Tomatenpuree is eigenlijk niets meer dan gekookte tomaten die tot een puree zijn gemalen. Omdat het vocht er uit wordt gekookt krijg je een geconcentreerde pasta. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht krijg je geconcentreerde puree met 80% vocht, twee maal geconcentreerd met 70% vocht en drie maal geconcentreerd met 65% vocht.

De puree werd oorspronkelijk gemaakt in delen van SiciliŽ, Zuid-ItaliŽ en Malta. De definities van tomatenpuree verschillen per land. In de Verenigde Staten bestaat tomatenpuree uit verwerkte voedingsmiddelen, meestal enkel tomaten, maar soms ook in gekruide vorm. In Europa is er vrijwel altijd sprake van een bijna vloeibaar goed, vergelijkbaar met pastasaus, maar dan iets steviger.

Samenstelling

Tomatenpuree wordt van rijpe tomaten gemaakt. Alleen het vruchtvlees wordt gebruikt. De tomaten worden machinaal van het veld gehaald, waarna de tomaten worden gewassen en de stelen en andere ongerechtigheden verwijderd. Daarna worden de tomaten gekookt en door grote zeven geperst. Het verkregen tomatensap wordt doormiddel van verhitting of onder vacuŁm ingedikt tot de gewenste dikte. Om het goed houdbaar te maken wordt de puree nog gepasteuriseerd. Daarna wordt de puree ingeblikt, of in tubes verpakt.

Smaak

Tomatenpuree wordt van verse tomaten gemaakt en heeft daarom natuurlijk de smaak van tomaten. De puree is een makkelijk ingrediŽnt om in je gerechten te gebruiken. Het zorgt voor een mooie diep rode kleur en een frisse tomatensmaak. Je gebruikt het bijvoorbeeld in tomatensoep, pastasauzen en marinades. Ook heerlijk in sauzen voor bij de vis, zoals bij makreel of sardientjes.

Tomatenpuree geeft veel smaak aan sauzen, maar kan wat zurig of bitter zijn. Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf Ďontzurení door de puree even te bakken in wat olijfolie. Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet. Voeg vervolgens je andere ingrediŽnten toe, zoals verse of gepelde tomaten, overige groente en kruiden. Knoflook en ui kun je eventueel tegelijk met de tomatenpuree aanfruiten.

Herkomst

De puree werd oorspronkelijk gemaakt in delen van SiciliŽ, Zuid-ItaliŽ en Malta. Tomatenpuree werd en wordt vooral gemaakt om er voor te zorgen, dat de tomatenoogst niet verloren gaat. Door er puree van te maken was men het hele jaar verzekerd van tomaten om een heerlijke tomatensoep of -saus te maken.

Verkrijgbaar

Tomatenpuree wordt in de supermarkt in tubes en blikjes verkocht. Het gemak van de tube is, dat je precies de hoeveelheid uit de tube kunt knijpen die je nodig hebt. Heb je van een blikje niet alles nodig, dan kan je het beste wat olie op de puree schenken, afdekken met vershoudfolie en in de koelkast bewaren tot de volgende keer.

Leuke weetjes

Tomatenpuree is niet alleen een probaat middel tegen rimpels, maar ook tegen verbranding door de zon. In tomatenpuree zit de krachtige anti-oxidant lycopeen. Lycopeen vermindert huidveroudering aanzienlijk mede doordat schade door de zon door lycopeen afneemt. Een blikje tomatenpuree per dag is voldoende. Je moet het natuurlijk opeten en niet op je gezicht smeren! In tomatenpuree zit behalve lycopeen, ook vitamine A, B en C. Er zijn lycopeensupplementen voor wie gruwelt van tomaat. Een verminderde kans op (prostaat)kanker door lycopeen is nog onvoldoende bewezen.

Voedingswaarden van tomatenpuree ( per 100 gr. )
76
320
78,6
3,5
14
10
-
-
-
-
-
2,9
Vitamines van tomatenpuree ( per 100 gr. )
0,2
0,1
0,1
0,2
30
-
30
-
Mineralen van tomatenpuree ( per 100 gr. )
450
850
30
70
4
55
0,5
1,5