Temu Kunci

Vertaling

Chinese gember, vingerwortel

Latijn

Boesenbergia pandurata

Familie / soort

Gemberfamilie

Kenmerken

Temu kunci is een overblijvende plant die een hoogte kan bereiken van 50 cm. Hij vormt licht gele, ovale wortelstokken die in de vorm van vingers groeien. De plant heeft drie tot vier lancetvormige onbehaarde bladeren. De plant krijgt roze, geurende, kelkvormige bloemen.

Temu kunci is een wortelkruid uit de gemberfamilie (Zingiberaceae), zusje van de laos/galanga. Hij wordt ook vingerwortel of fingerroot genoemd naar de vorm van de wortelstokken. Het is verwant aan de gemberwortel en heeft een sterke geur en smaak. Temu kunci wordt weleens gecombineerd met vis en/of petis. Het wordt vooral gebruikt in de Zuidoost-Aziatische keukens.

Dit kruid is een oud Chinees medicijn en wordt als kruid alleen gebruikt in Zuidoost AziŽ en dan hoofdzakelijk op Java. Dit kruid is het populairst in Thailand, waar het wordt toegevoegd aan groenten of viscurries; daarnaast zit het ook vaak in Thaise currypasta's. Plakken gedroogde temu kunci worden gebruikt wanneer er geen verse voor handen is.

Ook de bladeren zijn eetbaar. Tevens worden de bladeren gebruikt om tempeh in te wikkelen.

Smaak

Temu kunci wordt niet zo vaak gebruikt. Wel is het lekker in sayur menir, telor petis, sayur Bening bayam of sommige koolgerechten. Voornamelijk in de Indische en Thaise keuken: in curries, sambals en acars. Het combineert vooral goed bij seafood. In plakjes meestoven, maar geraspt kan ook. De smaak lijkt erg op die van gember, maar dan sterker/frisser met een beetje een ziekenhuissmaakje, dus pas op, pas het met mate toe. Gebruik liever verse gember of laos als substituut dan de poedervorm.

Herkomst

Temu kunci wordt in het wild groeiend in Zuidoost AziŽ in het tropische laagland gevonden. In IndonesiŽ vooral op Java.

Teelt

Deze plant wordt op grote schaal geteeld in tropisch laagland. Bloeitijd in januari-februari, april-juni. Deze plant groeit goed in warme en vochtige klimaten op relatief vruchtbare, luchtige, goed gedraineerde grond. Op te vochtige grond zal de wortelstok snel rotten. De planten staan het liefst in de halfschaduw.

Het vermeerderen van temu kunci wordt gedaan door de wortelstokken door te snijden en die dan te poten. Er moeten minstens twee bladknoppen aanwezig zijn. Plant de wortels op ruime afstand van elkaar.

Verkrijgbaar

Temu kunci is vers in de goed gesorteerde oosterse toko te koop, evenals temu kuncipoeder.

Leuke weetjes

De gemalen wortels en wortelstokken worden toegepast op pijnlijke lichaamsdelen om reumatische pijn te verlichten, en zij worden intern gebruikt om winderigheid weg te nemen, het verbeteren van de eetlust en de spijsvertering, als remedie voor droge mond, hoest en zweren. Temu kunci is effectief tegen diarree en dysenterie. Een thee gemaakt van de bladeren is nuttig in gevallen van voedselvergiftiging.