Trassiwater

Kenmerken

Trassiwater wordt gebruikt in plaats van vaste trassi. Om dit water te maken moet je trassi verkruimelen en in warm water oplossen. Met het gebruik van trassiwater wordt voorkomen dat er kleine brokjes trassi in het gerecht achterblijven die je tijdens het eten in je mond zou kunnen krijgen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want dat is erg onaangenaam.

Trassi of garnalenpasta is een veelvoorkomend ingrediŽnt van de Zuidoost-Aziatische keuken en de Zuid-Chinese keuken. Garnalenpasta is het resultaat van de gecontroleerde fermentatie van (al dan niet vermalen) garnalen. De geur ervan kan zeer penetrant zijn. Garnalenpasta's zijn echter essentieel in veel gerechten in Cambodja, de Filipijnen, IndonesiŽ, MaleisiŽ, Suriname, Thailand en Vietnam. Het wordt verwerkt in, bijvoorbeeld, curries in Thailand, salades in MaleisiŽ en IndonesiŽ en in veel Surinaams-Javaanse gerechten uit de Surinaamse keuken. In alle landen in Zuidoost-AziŽ zie je het vaak verwerkt als ingrediŽnt voor dipsauzen voor vis of groente. Het wordt ook veel gebruikt als ingrediŽnt samen met gemalen chilipepers, zoals de sambal trassi uit de Indonesische keuken of de nam prik kapiek uit de Thaise keuken.

Er worden in principe drie varianten van trassi aangeboden:
- Geleverd als een geperste koek, variŽrend van stevig-pasteus tot semi-droog zoals gebruikelijk is in MaleisiŽ en IndonesiŽ.
- Verkocht als een meer pasteuze massa zoals gebruikelijk is in China, Thailand en Vietnam, de zogenaamde udang petis.
- Een droge, gemalen (poeder)variant die, doordat het voorgemalen is en, afhankelijk van de fabrikant, mogelijk versneden wordt met vulstoffen, veel van zijn geur en smaak verloren heeft en daardoor van een mindere kwaliteit is.

Deze gemalen variant is niet traditioneel, maar wel gemakkelijk in het gebruik omdat het strooibaar is. Het is daardoor minder geschikt voor het maken van sommige gerechten en condimenten zoals sambal trassi waarvoor je alleen de semi-droge en pasteuze varianten kan gebruiken. De pasteuze trassies kan je direct toevoegen aan een gerecht tijdens het kookproces. De semi-droge trassies (maar dat geldt eigenlijk ook voor de meer pasteuze varianten) kan je het beste, voordat het gebruikt wordt, losjes in een stuk aluminiumfolie wikkelen en deze eerst enkele minuten roosteren over een vlam (bijvoorbeeld gelegen op een warmhoudplaatje) zodat de geuren goed vrijkomen. Traditioneel wordt het daarna in een vijzel vermalen als onderdeel van de bereiding, maar tegenwoordig wordt bij de bereiding van sambals, bumbu's (mengsels van specerijen, kruiden en (vaak) ui of knoflook) en currypasta's, steeds vaker een keukenmachine gebruikt.

De meeste trassi die in Nederland verkocht wordt is al geroosterd (dan staat er 'bakar' op het etiket), maar als dat nog niet gebeurd is moet je dat zelf nog even doen. Prik een stukje op een vork en houdt het boven een gasvlam. Trassi gaat in kleine hoeveelheden door gerechten, vaak niet meer dan een half theelepeltje en eerder aan het begin van de bereiding (bijvoorbeeld bij het bakken van de ui), dan op het eind. Luchtdicht nog lang te bewaren, ook buiten de koelkast.

Samenstelling

Om trassiwater te maken, los je een klein stukje trassi op in warm water. Dat blijf je roeren totdat alle trassi is opgelost. Dit water wordt dan aan het gerecht toegevoegd.

Smaak

Trassi is erg zout, heeft een sterke, unieke smaak die meer aan vis dan aan garnalen doet denken. Trassi heeft van nature een penetrante 'vissige' geur. Dat is netjes uitgedrukt: Volgens velen stinkt trassi geweldig! En dan te bedenken dat de trassi - die in Nederland in tokoís en supermarkten verkocht wordt - doorgaans al voorgebakken is, waardoor de ergste geur verdwenen is.

Het trassiwater is minder sterk van geur en smaak, omdat de trassi sterk verdund is.